Salariul minim este prea… mic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salariul minim este prea… mic!

Eveniment 24 August 2010 / 00:00 681 accesări

Liderii sindicali au respins, ieri, propunerea Guvernului de majorare a salariului minim la 640 de lei, solicitând Ministerului Muncii să facă noi simulări cu valori ale venitului minim la 675 de lei, respectiv 705 lei.

CARTEL ALFA. Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că scăderea salariului minim de la 705 lei, cât era coeficientul 1 din legea salarizării, la 640 lei, actuala propunere a Guvernului, este prea mare şi va produce efecte şi în sectorul privat. \"Dacă acceptăm o astfel de variantă, vom nenoroci sistemul privat. Trebuie să ridicăm acest salariu minim mai ales că de acum el va stabili coeficientul 1. Dacă ne ducem înapoi cu salariul minim, automat afectăm şi salariile din mediul privat\", a spus Apostoiu. Liderul sindical a precizat că sindicatele au cerut Ministerului Muncii să facă mai multe simulări pentru că stabilirea salariului minim trebuie să ţină cont de toate efectele pe care le va produce. Potrivit lui Apostoiu, valoarea de 640 de ei propusă de Guvern pentru salariul minim reprezintă în actualul proiect al legii salarizării coeficientul 1.

BNS. Liderul BNS, Dumitru Costin, a arătat că după tăierea cu 25% a salariilor, guvernanţii propun conservarea unui salariu minim la un nivel extrem de scăzut. \"Proiecţia cu 640 de lei pentru salariul minim nu face decât să confirme că pentru zeci de ani suntem obligaţi să operăm în piaţa muncii un salariu extrem de scăzut. Dacă cei din sistemul bugetar vor rămâne cu un salariu minim foarte scăzut şi cei din privat vor ţine salariile scăzute şi de aici vor rezulta probleme mari şi foarte mari în ce priveşte sistemele de securitate socială\", a explicat liderul BNS. Costin a adăugat că menţinerea unor mase mari de salariaţi la un nivel scăzut al veniturilor înseamnă şi contribuţii mici la bugetul de stat. Potrivit liderului sindical, o treime dintre salariaţi ar fi remuneraţi cu salarii între 600 şi 720 de lei. Discuţii pe tema salariului minim şi a legii salarizării unitare au avut loc şi vineri la Palatul Victoria.

BOC. Aportul premierului României, Emil Boc, în această discuţie a fost următorul (cităm): \"Avem nevoie de această lege (Legea salarizării unice - n.r.) pentru că fără lege nu putem face bugetul pe anul viitor\"! Şi, ca şi când n-ar fi fost de ajuns, el a mai precizat, la Ministerul Muncii, unde s-a întâlnit cu sindicaliştii, că întâlnirea de ieri a fost doar o nouă discuţie privind salariul minim pe economie.



12