Salariul minim va crește la 1.250 de lei de la 1 mai

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acord între Guvern şi sindicate

Salariul minim va crește la 1.250 de lei de la 1 mai

Politică 29 Decembrie 2015 / 16:32 1663 accesări

Liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că, dacă la 1 mai Guvernul nu va crește salariul minim, Executivul Cioloș ar trebui să-şi dea demisia

Liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că, dacă la 1 mai Guvernul nu va crește salariul minim, Executivul Cioloș ar trebui să-şi dea demisia

Românii care au salariul minim pe economie vor primi 200 de lei în plus de Ziua Muncii

Românii care au salariul minim pe economie vor primi 200 de lei în plus de Ziua Muncii

Aproape patru ore au durat, luni seara, discuțiile între reprezentanţii Guvernului și liderii confederaţiilor sindicale şi patronale pe tema majorării salariului minim pe economie în 2016. În condiţiile în care conducerea Executivului a anunțat că până joi trebuie luată o decizie în acest sens, misiunea oamenilor lui Cioloș nu a fost una ușoară. Pe de o parte, reprezentanții Guvernului au insistat ca majorarea salariului minim pe economie, de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, să se facă după 1 mai, cu motivarea că, până atunci, este necesară realizarea unui studiu de impact. De partea cealaltă, sindicatele au cerut ca salariul minim să fie crescut la 1.200 de lei din 1 ianuarie. În plus, sindicaliștii au mai propus Executivului să aplice o majorare de 75 de lei, adică salariul minim să ajungă la 1.275 de lei, în cazul în care se decide ca leafa minimă să crească de la 1 mai.

MĂRIRE La câteva ore de la discuții, reprezentanții Guvernului au anunțat că au redactat un proiect de hotărâre, care prevede ca salariul minim să crească de la 1 mai, dar nu la 1.275 de lei, ci la 1.250 de lei. Preşedintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, unul dintre participanții la discuții, a declarat, marți dimineață, că sindicaliștii au agreat propunerea Executivului, pentru că, în acest fel, se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim la rămâne la 1.050 de lei. Hossu a spus că proiectul de hotărâre prevede şi indexarea automată a salariului minim, care va ţine cont de coşul minim de consum, de inflaţie şi de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de creştere în perioada următoare. Deși totul părea bătut în cuie, lucrurile s-au complicat la ședința de marți după-amiază a Consiliului Economic şi Social (CES), unde a fost supus aprobării proiectul privind majorarea salariului minim pe economie. Preşedintele CES, Florian Costache, a afirmat că mai mulți sindicaliști au cerut creşterea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 ianuarie sau la 1.275 de lei de la 1 mai, în timp ce patronatele şi Guvernul au susţinut majorarea salariului la 1.250 de lei începând cu luna mai. „Partea patronală a votat pentru 1 mai, aşa cum este HG, 1.250 de lei (salariul minim pe economie, n.r.). Partea guvernamentală, normal, a votat „pentru”, iar avizul sindicatelor a fost negativ, menţinându-şi propunerile de la început”, a declarat Costache. El a explicat că avizul Consiliului este consultativ, astfel că, deși sindicatele nu sunt de acord în totalitate cu acest proiect, el va intra în forma actuală în ședința de miercuri a Executivului.

COMPROMIS DE FRICA PROTESTELOR? Decizia Guvernului de a găsi o soluție de compromis a venit după ce, luni seara, la ieșirea de la consultări, liderul CNS „Cartel Alfa” a declarat că, dacă salariul minim pe economie nu va creşte de la 1 ianuarie, cel mai probabil, din 15 ianuarie vor fi mişcări de stradă. Întrebat ce se va întâmpla dacă la 1 mai nu vor avea promisiunile respectate, Bogdan Hossu a declarat: „Cred că, în momentul respectiv, ar trebui ca Guvernul să-şi dea demisia. În momentul în care angajamentul lui ferm către partenerii sociali nu şi-l duce la îndeplinire, înseamnă ca Guvernul trebuie schimbat. Noi sperăm ca măcar acest guvern de tehnocraţi să-şi păstreze angajamentele făcute”. În ceea ce priveşte efortul bugetar, acesta a explicat: „Efortul bugetar nu ar fi decât pentru 45.000 de salariaţi bugetari care se află sub pragul de 1.200 de lei”. Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, în 11 decembrie erau 1.402.329 de angajaţi cu salariu minim de 1.050 de lei şi 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Citește și:

Salariul minim, stabilit în 30 decembrie

Taguri articol


12