Salmonella produce boli diareice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salmonella produce boli diareice

Sănătate 11 Noiembrie 2013 / 00:00 401 accesări

Salmonella este o enterobacterie patogenă care poate produce boli diareice, explică şeful laboratorului de microbiologie din cadrul Institutului de Boli Infecţioade „Matei Balş“, conf. dr. Alexandru Rafila. „Salmonella este o enterobacterie patogenă care poate produce boli diareice sau forme invazive, care, din fericire, nu fac obiectul problemelor care au apărut în ultima perioadă. În general, salmonella care contaminează alimentele este patogenă şi în ciclul de producţie în industria avicolă pot să apară contaminări. Din cauza aceasta, fluxurile de producţie pornite de la hrana care a fost administrată păsărilor până la procesare şi ambalare sunt foarte strict controlate, tocmai pentru a elimina această contaminare. Din nefericire, ceea ce se întâmplă peste tot în lume, nu numai în România, salmonella nu poate fi eradicată şi există posibilitatea să contamineze anumite loturi de alimente sau poate să contamineze puii înainte de sacrificare. Din această cauză se fac controale periodice atât de procesatori, cât şi de autoritatea publică responsabilă”, a explicat conferenţiarul. El a precizat că, în cazul în care carnea este prelucrată termic, nu este niciun fel de problemă “pentru că salmonella este inactivată rapid la 60-70 de grade”. În ceea ce priveşte complicaţile, dr. Rafila a arătat că acestea depind de vârsta pacientului. “Dacă este vorba de persoane aflate la vârste extreme - copii sau vârstnici cu boli asociate, sigur că o boală diareică, chiar febrilă, pentru că de obicei este însoţită şi de febră, poate să producă o afectare destul de serioasă a stării generale. În principiu, aceste boli diareice se tratează simptomatic, de multe ori tratamentele antibiotice nici nu sunt indicate şi, până la urmă, ele sunt afecţiuni autolimitante”, a detaliat dr. Rafila.

Taguri articol


12