Nu este pentru prima dată când condiţiile de cazare pe care spitalele din România le oferă bolnavilor sunt mediatizate. Chiar dacă timpul a trecut, managerii s-au schimbat, miniştrii, asemenea, nu s-a făcut mai nimic pentru ca bolnavul român să stea în condiţii civilizate în camerele unităţilor sanitare. Un exemplu în acest sens este Clinica Obstetrică-Ginecologie II de la etajul al VI-lea al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Programului de reabilitare a celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, iniţiat de primarul Radu Mazăre, i s-au pus, în timp, numeroase piedici, motiv pentru care spitalul încă nu şi-a schimbat “hainele”. Dacă fondurile ar fi fost alocate potrivit programului, SCJU ar fi fost renovat la standarde occidentale, aşa cum este cazul Clinicii de chirurgie cardiovasculară, a Clinicii de ORL, ATI, Dializă. Bolnavii sunt internaţi, într-adevăr, în condiţii excelente de cazare, beneficiază de o aparatură de ultimă oră, dar şi de specialişti pe măsură. Din păcate, pacientele Clinicii OG II nu pot spune acelaşi lucru. Ele se plâng că sunt nevoite să stea în saloane care arată în ultimul hal, care nu le oferă nimic, ci doar miros de mucegai, pereţii fiind pe alocuri tapetaţi cu urme de igrasie, paturile, ruginite şi rupte, podelele, jupuite, uşile, deteriorate, instalaţiile sanitare, defecte, iar exemplele pot continua. Medicii şi asistentele care profesează aici spun că, de mai bine de 20 de ani, nu s-a făcut nici o investiţie şi că mereu sunt ocoliţi. În mod normal clinica ar fi trebuit acum să fie gata, însă unii politicieni au decis că este mai bine ca lucrările să fie întrerupte de nenumărate ori pentru unele verificări, cercetări şi analize, în loc să se gândească la faptul că beneficiarii importanţi – pacienţii – au de suferit.
REGRETE. Pacientele regretă că au ajuns aici. Ghiuli Osman, de 25 de ani, din Independenţa, a adus pe lume un copilaş acasă, asistată doar de o asistentă, din cauză că ambulanţa rămăsese înzăpezită. Tânăra a fost adusă de urgenţă, împreună cu bebeluşul ei, la Spitalul de Urgenţă Constanţa. „Am crezut că va fi bine. Dacă ştiam ce e aici şi dacă aveam banii necesari mergeam la o maternitate privată. Păcat. Personalul de aici este politicos, pregătit şi se poartă bine cu noi. Degeaba... Secţia este mizerabilă”, spune femeia. Elena Burdea, de 60 de ani, a ajuns pe patul SCJU în urma unor probleme de sănătate serioase. Şi ea regretă că alt spital nu avem şi că este cazată într-un asemenea salon. „Astea sunt condiţii? Mucegai, paturile astea vechi, cu saltele găurite, ruginite, linoleumul ros? Păcat de oamenii care lucrează aici şi care se chinuie”, spune pacienta.
AŞTEPTĂRI. Managerul unităţii sanitare, dr. Dan Căpăţână, a declarat că nu poate, deocamdată, să facă nimic deoarece „spitalul este într-un proces de reorganizare a secţiilor”. El are cunoştinţă de toate referatele pe care medicii şefi le-au trimis, însă acum chiar nu se poate face nimic pentru că bugetul nu a fost stabilit. El a mai declarat că, după reorganizare, este posibil ca această clinică să se micşoreze...
NEPUTINCIOS ÎN FAŢA SPITALELOR. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, joi, că în buget există sume mai mici decât anul trecut pentru reabilitarea unor spitale şi că ministerul nu va reuşi niciodată să rezolve problema celor peste 400 de spitale din România. “Avem o sumă de bani aprobată prin bugetul statului care îţi dă o posibilitate, desigur, limitată, la resursele respective, de a mai reabilita din clădiri. Este mai puţin decât anul trecut şi pentru că sunt datorii acumulate de anul trecut, pe care va trebui să le plătim”, a spus Cseke. “Nu iau în calcul, deocamdată, închiderea spitalelor. Ceea ce nu înseamnă că, în urma unei analize pe care va trebui s-o facem, nu vor exista situaţii în care se va justifica închiderea spitalelor”, a adăugat el.