Iubitori ai artei şi creatori constănţeni, deopotrivă, şi-au încântat privirile, vineri după-amiază, la prezentarea exponatelor de ceramică şi artă plastică în miniatură, în cadrul Salonului de Plastică Mică. Expoziţia a fost deschisă şi prezentată la galeria de artă „Ion Nicodim” din cadrul Pavilionului Expoziţional. Salonul de Plastică Mică a ajuns, anul acesta, la cea de-a II-a ediţie, după ce a fost inaugurat anul trecut, în luna februarie, sub auspiciile Consiliului Judeţean Constanţa şi ale Fundaţiei „Fantasio”, de către preşedintele Filialei Constanţa I a Uniunii Artiştilor Plastici, Eusebio Spînu, prezent şi la acest eveniment. Printre cei aproape o sută de constănţeni participanţi la deschiderea Salonului s-au aflat criticul de artă Alice Dinculescu, cea care a oferit detaliile acestei expoziţii şi interpretul de muzică folk Cezar Petrovici, care a înveselit atmosfera completând paleta artistică a manifestării cu muzică şi poezie.
OBIECTE MICI CU IDENTITĂŢI PUTERNICE Printre participanţii la această ediţie a Salonului se regăsesc mai mulţi artişti plastici constănţeni printre care Constantin Papadopol, Mircea Costea, Gabriela Gheorghe sau Anca Deaconu. Criticul Alice Dinculescu a consemnat, faţă de anul trecut, un număr mai mare de artişti care participă cu creaţii la acest Salon şi a invocat importanţa lucrurilor delicate în cadrul unei lumi artistice aflată în strânsă comuniune cu societatea de consum. „Cea de-a II-a ediţie a Salonului de Plastică Mică marchează un interes crescut printr-un număr mai mare de artişti participanţi faţă de anul trecut. Realizarea Salonului punctează o întoarcere la lucruri delicate, la lucruri care ne vorbesc despre perioade trecute, prin intermediul obiectelor de mici dimensiuni. Numai faptul că le numim astfel, exponate de Plastică Mică, instalează ideea că operele de artă de mici dimensiuni degajă o atmosferă intimistă şi îşi doresc o identitate personală într-un interior în care le face plăcere, cum ar fi acest Salon”, a declarat Alice Dinculescu.
EXPOZIŢIE CU ATMOSFERĂ DE PRIMĂVARĂ Delicateţea exponatelor a fost prezentată de criticul Alice Dinculescu şi prin prisma primăverii - celei calendaristice doar, după cum au punctat cei aflaţi în sală. Despre primăvară şi simbolul ei de regenerare, despre influenţa acestui anotimp asupra artei şi a dragostei, a cântat şi folkistul Cezar Petrovici, acesta recitând şi câteva poezii pline de umor şi sensibilitate.
Vernisajul Salonului de Plastică Mică a coincis cu o importantă sărbătoare creştină, marcată şi de tradiţii specifice, astfel că la finalul evenimentului, invitaţii s-au bucurat de tradiţionalii mucenici „stropiţi”, conform obiceiului, cu vin roşu.