Salonul Naţional „Costel Badea” şi-a desemnat câştigătorii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salonul Naţional „Costel Badea” şi-a desemnat câştigătorii

Cultură 10 Octombrie 2011 / 00:00 528 accesări

Comunitatea artiştilor de la malul mării celebrează personalitatea regretatului plastician Costel Badea, unul dintre prestigioşii întemeietori ai şcolii moderne de ceramică, prin organizarea unui salon care-i poartă numele. Singurul salon naţional de ceramică din România, care se doreşte a fi unul de tradiţie, s-a deschis, vineri seară, în prezenţa artiştilor expozanţi şi a invitaţilor speciali, printre care s-a aflat un nume cu greutate al ceramicii româneşti şi nu numai, Patriciu Mateescu, stabilit, în prezent, în Statele Unite ale Americii.

În cadrul evenimentului s-au acordat premiile Salonului Naţional „Costel Badea”. Astfel, în urma deliberării comisiei de specialitate, prezidată de Gheorghe Fărcaşiu şi formată din fiul artistului, Alexandru Badea, Ionel Cojocariu, Alice Dinculescu şi Cristiana Russu, au fost acordate trei distincţii speciale şi o bursă de studiu. Premiul Salonului Naţional de Creaţie Ceramică, oferit de organizatorul evenimentului, Filiala Constanţa I a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), a fost acordat Cristinei Bolborea din Bucureşti, iar Premiul „Costel Badea”, acordat de Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România, a ajuns tot la o bucureşteancă, Cristina Ciobanu, iar distincţia oferită de municipiul şi consiliul local Medgidia a ajuns la Alba Iulia, la Eugen Cioancă. Bursa de lucru pentru un tânăr ceramist, oferită de Pottery SRL Constanţa şi Filiala UAP Constanţa I, a ajuns la Ciprian Ariciu, bucureştean prin adopţie, dar constănţean la origine.

De asemenea, s-au mai acordat premii speciale pentru susţinerea artei Iuliei Pană, pentru realizarea emisiunii ArtTv, de la NeptunTV, primarului Medgidiei, Marian Iordache şi reprezentantului firmei Pottery SRL, Daniel Şerban.

Echipa curatorială a Salonului a fost formată din preşedintele Filialei UAP Constanţa I, ceramistul Eusebio Spînu, discipol al lui Costel Badea, criticul de artă Alice Dinculescu şi ceramiştii Gheorghe Fărcaşiu şi Constantin Papadopol.

Punctul de plecare al unei asemenea manifestări de anvergură pentru arta românească îl constituie expoziţia deschisă, anul trecut, în memoria întemeietorului şcolii româneşti moderne de ceramică. Atunci, în cadrul colocviului cu tema „Costel Badea, artist şi profesor”, a fost susţinută necesitatea înfiinţării unui salon care să poarte numele marelui ceramist, pentru a-i cinsti memoria.



12