În urmă cu două zile, SC Polaris SA, firmă care se ocupă de colectarea gunoiului menajer din Constanța, trăgea un semnal de alarmă asupra modului în care Primăria Constanța înțelege să-și respecte termenii contractuali, aceasta din urmă neachitând factura pentru serviciile prestate în decembrie. După ce reprezentanții Polaris au spus că, în cazul în care Primăria nu revine la sentimente mai bune, sunt puși în imposibilitatea de a mai asigura, din februarie, serviciul de salubritate, primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, a anunțat că a convenit cu Polaris mai multe aspecte ce țin de contract. Una dintre acestea face la referire la mandatarea lui Făgădău de către Consiliul Local Constanța în vederea începerii demersurilor pentru suspendarea contractului dintre Primărie și SC Polaris SA. Făgădău a explicat că intenționează să ceară Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) să se pronunțe dacă Primăria este obligată sau nu să suspende contractul cu Polaris. „În discuțiile pe care le-am avut cu Polaris, reprezentanții firmei au solicitat ca această acțiune în instanță să fie depusă cât mai repede”, a spus Făgădău. Întreaga situație a fost generată de un proces aflat pe rol, în care procurorii DNA verifică legalitatea contractului încheiat în 2008 între Primărie și Polaris, prin care autoritatea locală cesiona firmei private serviciul de salubrizare a orașului pentru o perioadă de 25 de ani. Dacă instanța va respinge cererea de suspendare, contractul se va derula în continuare, iar în cazul în care ICCJ decide suspendarea, atunci Primăria va căuta să încheie un nou contract cu o altă firmă, până la finalizarea procesului.
GARANȚII Până la pronunțarea instanței, primarul interimar spune că a convenit cu Polaris semnarea unui act adițional la contractul inițial, prin care autoritatea locală să rețină drept garanție la fiecare factură plătită către Polaris cota de profit a firmei de salubritate, de 8 - 10% din valoarea facturii. Făgădău a spus că această garanție va fi reținută până la pronunțarea instanței supreme cu privire la suspendarea contractului. Potrivit actului adițional, sumele indisponibilizate din cota de profit a Polaris vor fi returnate doar în situația în care ICCJ va decide că înțelegerea cu Polaris merge mai departe. În cazul în care instanța admite cererea de suspendare a contractului, sumele reținute drept garanție rămân indisponibilizate până la pronunțarea finală în dosarul aflat acum pe rolul instanței supreme. Actul adițional și mandatarea primarului de a cere suspendarea contractului cu Polaris au fost aprobate, vineri, de Consiliul Local, în urma unui proiect de hotărâre inițiat de Făgădău. Referitor la declarațiile primarului interimar, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Polaris, Călina Spirea, care a declarat că firma din care face parte nu comentează situația și că va explica într-un comunicat ce va fi remis ulterior. Pe de altă parte, circulă informația potrivit căreia conducerea Polaris nu ar fi cu totul de acord cu Făgădău. Potrivit surselor, reprezentanții firmei de salubrizare ar dori să primească garanția înapoi indiferent de decizia ICCJ în cererea de suspendare a contractului.
PERICOL Indiferent de situație, important este ca acest impas între autoritatea locală și Polaris să fie rezolvat, astfel încât să nu ne trezim cu o criză a gunoaielor, iar Constanța să fie în pericol să fie acoperită de gunoaie exact ca orașul italian Napoli, unde mii de persoane s-au îmbolnăvit. În acest caz, medicii atenționează că focarele pot genera boli precum leptospiroza, toxoplasmoza, enterocolita, dar și hepatita virală de tip A.
O decizie finală în ceea ce priveşte semnarea actului adiţional propus de Primărie va fi luată, potrivit surselor, luni, de conducerea Polaris în cadrul Consiliului de Administrație, care va decide dacă va mai asigura sau nu salubrizarea orașului.
Citește și: