Zeci de cratere gigantice din care ţâşneşte apă proaspătă, care conţine bacterii, au fost descoperite pe fundul Mării Moarte, un ecosistem despre care se credea până în prezent că nu poate susţine nicio formă de viaţă. Uluitoarea descoperire, care este o dovadă în plus asupra puterii vieţii, a fost făcută de un cercetător de origine română, Danny Ionescu, microbiolog marin în cadrul prestigiosului Institut Max Planck din Germania. În 2010, prima expediţie de scufundări a dus la descoperirea unor cratere uriaşe, fiecare cu diametrul de circa zece metri şi adâncimea de 13, situate la adâncimea de 100 metri în apele Mării Moarte. În acel mediu extrem au fost identificate unele specii de bacterii care trăiau în imediata apropiere a izvoarelor de apă dulce, situate în interiorul craterelor. Există şi alte medii hipersaline ce abundă în viaţă bacteriană, dar până în prezent, nimeni nu a anticipat prezenta unor forme de viaţă în cea mai sărată mare a lumii.
Pe vremuri, mai multe râuri, printre care şi Iordanul, alimentau cu apă dulce bazinul Mării Moarte. Sub acţiunea Soarelui, apa dulce s-a evaporat iar mineralele care conţineau sare în cea mai mare proporţie au rămas pe fundul mării. Cu timpul, Marea Moartă a devenit mult mai sărată decât apele Oceanului Planetar. Salinitatea extremă de aici face ca existenţa peştilor sau amfibienilor să fie cu totul imposibilă în condiţiile date, dar concentraţiile ridicate de magneziu permit existenţa unor bacterii. În anul 1950, Iordania a sistat alimentarea Mării Moarte cu apele râului Iordan, folosindu-le ulterior exclusiv pentru irigaţii şi consum casnic.
Israelul intenţionează să recolteze sare de pe fundul Mării Moarte, în speranţa că se va reuşi reabilitarea părţii sudice a litoralului. Prin acest proiect se doreşte împiedicarea apelor Mării Moarte, al căror nivel este în creştere, pe coasta de sud-vest, să inunde o parte de litoral pe care se afla şi un complex hotelier. Şantierul va fi finanţat în mare parte de Dead Sea Works, filiala companiei Israel Chemicals, considerată responsabilă de modificarea litoralului Mării Moarte din cauza extragerilor de potasiu pe care le-a efectuat în zonă. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a angajat în numele Guvernului că ”Marea Moartă va fi salvată”, afirmând că recoltarea sării este cel mai bun procedeu pentru reabilitarea părţii sudice. Starea aceste mări, situată la cea mai mică altitudine de pe Pământ, la circa 400 de metri sub nivelul Mării Mediterane, îi alarmează pe ecologiştii din lumea întreagă, deoarece nivelul său scade anual cu circa un metru.