Salvarea României, schimbarea Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salvarea României, schimbarea Guvernului

Social 12 Mai 2010 / 00:00 690 accesări

Liderii sindicatelor din România au fost dezamăgiţi, încă o dată, de lipsa dialogului din partea guvernanţilor. Înainte de discuţia programată pentru ieri, la Parlament, între preşedintele Traian Băsescu, reprezentanţii Guvernului, sindicatelor şi patronatelor, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că, din punctul său de vedere, singura soluţie este „o schimbare rapidă de Guvern”, deoarece Cabinetului actual îi lipseşte strategia. „Va trebui o schimbare rapidă de Guvern ca singura soluţie care să anuleze şi să repornească o nouă strategie. Lipseşte strategia, iar continuarea aceloraşi programe înseamnă să prelungim ceea ce n-a dat rezultat într-un an şi jumătate. Înseamnă de fapt o acutizare a crizei pe care noi refuzăm să o acceptăm”, a spus, revoltat, Bogdan Hossu. Întâlnirea preşedintelui cu reprezentanţii Guvernului, sindicatelor şi patronatelor s-a desfăşurat în lipsa partidelor de opoziţie, PSD, PNL, PC, care au anunţat că nu vor merge la o întâlnire „deja aranjată“.

AMENINŢĂRI PREZIDENŢIALE. Liderul Uniunii sindicale „Forţa Legii”, Ringo Dămureanu, a declarat, la finalul discuţiilor, că Traian Băsescu i-a acuzat pe sindicalişti că ar încerca să îl prezinte ca „duşman al poporului”. El a precizat că preşedintele a început dicuţiile cu „ameninţări făţişe” la adresa lui Vasile Marica, preşedintele Alianţei Sed Lex, care nu era prezent. „Ne-a rugat pe noi să îi transmitem lui Vasile Marica că patronează un sindicat care gestionează contrabanda şi evaziunea fiscală”, a afirmat liderul sindical. El a adăugat că Traian Băsescu a formulat o ipoteză potrivit căreia liderii sindicali l-ar transforma pe el şi pe membrii Cabinetului în duşmanii poporului. Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, s-a arătat rezervat în a face comentarii pe acest subiect: „A fost o discuţie care, chiar dacă uneori a depăşit nivelul de decibeli pentru o întâlnire între parteneri serioşi şi responsabili, până la urmă a revenit la un ton normal”. Liderul sindical a apreciat că absenţa partidelor de opoziţie de la discuţia de ieri a fost „o eroare”. Discuţiile au durat trei ore şi jumătate.

Luni, a apărut memorandumul suplimentar semnat de România cu UE. Guvernul s-a angajat să crească veniturile bugetare inclusiv prin majorarea taxelor şi impozitelor dacă măsurile de reducere a cheltuielilor, convenite în negocierile cu instituţiile financiare, nu vor fi puse în aplicare până în iunie sau nu dau rezultate, potrivit memorandumului încheiat cu CE. Executivul interzice pensionarea anticipată începând cu 1 iunie pe timp de cel puţin şase luni, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, şi a decis reducerea cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, se arată în document.

MĂSURILE PROPUSE DE FMI, MAI ECHILIBRATE. Potrivit reprezentantului Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, instituţia internaţională a propus măsuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate între creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor, autorităţile române optând, însă, pentru tăierea cheltuielilor. „Am analizat mai multe opţiuni, majoritatea propunerilor noastre fiind echilibrate între venituri şi cheltuieli. Guvernul - preşedintele, premierul şi ministrul Finanţelor susţinuţi de întregul Cabinet - au luat decizia de a merge pe reducerea cheltuielilor”, a arătat Jeffrey Franks. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că „oricând se poate relua negocierea” cu reprezentanţii FMI privind modificarea memorandumului.



12