Salvarea Vămii: nu mai cumpăraţi de la escroci!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salvarea Vămii: nu mai cumpăraţi de la escroci!

Monden 08 Mai 2010 / 00:00 605 accesări

În mod revoltător, în ciuda eforturilor disperate de a salva turismul românesc, în acest an, miile de tineri care au fost tentaţi de concertele organizate pe plaja din Vama Veche au fost şocaţi să descopere o staţiune invadată de cea mai grotescă imagine de mahala orientală. După ce au trebuit să îşi exploateze la maxim nervii şi abilităţile de şoferi, pentru a face slalom printre drumurile neasfaltate, blocate parcă în duşmănie de stocurile cu dale, oamenii au pierdut un timp preţios pentru a descoperi locuri de cazare la un preţ cel puţin egal cu cele ale hotelurilor de patru stele din Bulgaria.

În fine, cu setea de mare care i-a gonit sute de kilometri spre litoralul românesc, tinerii care au reuşit să răsufle uşuraţi odată instalaţi în camerele cu miros de mucegai din gospodăriile unor localnici au pornit spre Stuff. În locul unde amatorii de chilipiruri ar trebui să găsească îmbrăcăminte sau accesorii în ton cu specificul zonei se pot observa câţiva pletoşi care vând brăţări realizate manual, „înghiţiţi” de tarabele maneliştilor care vând chinezării de plastic. După construcţiile cu aspect oribil, drumeţii sunt agresaţi de imaginea unor ţigănci ce vând plictisite, la mese împuţite, mere glazurate pe băţ, la preţul de 5 lei bucata. După şaormeriile scumpe în faţa cărora s-au format cozi de turişti, descoperi nişte grătare de copt porumb instalate în praf, încălzite cu un aparat improvizat de sudură autogen, după care vânzătorii usucă cu... feonul ştiuleţii numai buni de aspirat banii fraierilor. Iar Vama îşi vinde ordinar „libertatea”.

Neplăcerile continuă chiar şi spre toalete: la intrarea în grupurile sanitare insalubre atât de pe plajă, cât şi în unele localuri „dotate” cu toalete turceşti, se percepe taxă fără să se elibereze vreun bon. Doar un leu costă „taxa pe tupeu adăugată” în vecinătatea unor hoteluri construite prosteşte lângă mare. Urmează nervii provocaţi de mâncarea ordinară, pentru că preţurile sunt, aproape peste tot, la fel: un meniu jalnic nu coboară sub 25 lei. Se pune firesc întrebarea: ce este de făcut? Un răspuns simplu şi eficient l-a găsit chiar solistul trupei E.M.I.L., Sorin Bădulescu: „Toate aceste aspecte sunt tot din vina noastră. Nu facem absolut nimic să se schimbe treaba asta! Ar trebui să nu mai cumpărăm produsele respective şi n-ar mai fi aceeaşi situaţie!”.



12