“Salvaţi vieţi! Faceţi spitalele sigure în asigurarea urgenţelor!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
24 martie - Ziua mondială de luptă împotriva TBC

“Salvaţi vieţi! Faceţi spitalele sigure în asigurarea urgenţelor!”

La nivel mondial, specialiştii urmăresc reducerea globală a cazurilor de TBC pînă în 2015, în conformitate cu Scopurile Globale ale Mileniului şi a scopurilor Parteneriatului „Stop TBC”
Social 24 Martie 2009 / 00:00 888 accesări

Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei (TBC) se celebrează astăzi, pe întreg cuprinsul mapamondului. La nivelul unităţilor sanitare cu profil din România au fost deja organizate acţiuni de informare şi educare. La Constanţa, atît reprezentanţii Dispensarului TBC, cît şi cei ai Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, au prezentat o serie de informaţii cu scopuri educative în rîndul populaţiei. “Tuberculoza nu alege! Poate face victime din orice grupă de vîrstă, profesie, statut social; infectarea cu Bacilul Koch, răspunzător de producerea bolii, se produce pe cale respiratorie; organismele cu imunitate bună rezistă la infecţia TBC”, sînt doar cîteva dintre informaţiile expuse de către specialiştii din cadrul DSPJ. Medicii au vorbit despre manifestările bolii, care pot fi diferite (tuse care nu trece după trei săptămîni de tratament, durere surdă sau vie la nivelul toracelui, lipsa poftei de mîncare, oboseală, transpiraţii, stare de subfebrilitate, uneori expectoraţie). Dacă o persoană a prezentat simptomele menţionate mai sus, prezentarea la medicul de familie şi la medicul specialist de pneumoftiziologie este obligatorie, pentru asigurarea tratamentului şi evitarea răspîndirii bolii. Medicii informează, de asemenea, că TBC este vindecabilă, şi că tratamentul este strict supravegheat şi gratuit, dar trebuie respectat pe toată perioada aplicării schemei terapeutice pentru a preveni recăderi şi dezvoltarea rezistenţei la tuberculostatice, aşa numita TBC multidrog rezistentă.

Strategia de stopare a TBC, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Potrivit directorului executiv al DSPJ, dr. Camelia Ciobotaru, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) doresc „o lume fără TBC”, doresc să reducă dramatic povara globală a TBC pînă în 2015 în conformitate cu Scopurile Globale ale Mileniului şi a scopurilor Parteneriatului Stop TBC. Ca şi obiective, dr. Loti Popescu, şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ, precizează: să realizeze acces universal la diagnostic de calitate superioară şi tratament centrat pe pacient, să reducă suferinţa umană şi povara socio-economică asociată TBC, să protejeze populaţiile sărace şi vulnerabile la TBC, TBC/HIV şi TBC multirezistent la medicamente, să susţină dezvoltarea de noi instrumente şi să le permită folosirea la timp şi într-un mod eficient. Printre ţinte, medicii au subliniat: oprirea pînă în 2015 şi începerea inversării incidenţei; pînă în 2005: depistarea a cel puţin 70% a cazurilor de frotiuri de spută pozitive de cazuri de TBC şi vindecarea a cel puţin 85% dintre aceste cazuri; pînă în 2015: reducerea prevalenţei şi deceselor cauzate de TBC cu 50% în comparaţie cu 1990; pînă în 2050: eliminarea TBC ca problemă de sănătate publică (mai puţin de un caz la un milion de oameni).

Taguri articol


12