Se apropie luna lui Mărțișor, iar căutările pentru alegerea simbolului primăverii, perfect pentru a fi dăruit, au început demult. Cei care nu s-au hotărât încă sunt așteptați la tradiționalul Târg de Mărțișoare, organizat an de an de Muzeul de Artă Populară, instituție care veghează ca tradițiile să fie respectate. Astfel, timp de patru zile, începând de sâmbătă, 27 februarie, până pe 1 Martie, inclusiv, pasionații de tradiție sunt așteptați pe platoul muzeului de etnografie pentru a-și alege cele mai frumoase mărțișoare dintre sutele de obiecte însoțite de nelipsitul fir alb-roșu, simbol al purității și al vieții.
Conform organizatorilor, pe platoul din fața muzeului vor fi prezenți peste 30 de creatori de mărțișoare tradiționale lucrate manual (pictate, modelate, croșetate, cusute, înșirate), din ceramică, lemn, piele, sticlă, materiale textile, scoici și pietre.
Cei care vin la târgul care a ajuns la cea de-a XIII-a ediție pot trece și pragul muzeului de etnografie, pentru a descoperi în expoziţia permanentă, în sala dedicată costumului popular, tradiția mărțișorului din toate zonele etnografice ale țării.
De asemenea, în aceste zile, la sediul instituţiei de cultură se desfășoară şi ateliere muzeale în care preşcolarii şi elevii constănțeni învaţă, sub îndrumarea specialiştilor muzeului, tehnici de lucru şi tradiţii decorative în realizarea mărțișorului.
Citește și:
Se deschide Fabrica de Mărțișoare