Sâmbătă, mare sărbătoare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sâmbătă, mare sărbătoare!

Religie 19 Iulie 2017 / 15:07 2520 accesări

Sâmbătă, 22 iulie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena. Cu acest prilej, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena”, situată în apropierea localității Cobadin. Sfânta Maria Magdalena a făcut parte din grupul mironosiţelor care l-au urmat pe Hristos. Numele de Magdalena este legat de cetatea în care s-a născut, Magdala, din Galilea. Întâlnirea cu Hristos a făcut ca viaţa ei să cunoască o schimbare radicală. A renunţat la trăirea în păcat pentru a deveni următoare a lui Hristos şi, astfel, s-a alăturat mironosiţelor. Tot Sfânta Maria Magdalena este acea femeie păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu mir de mare preţ. Conform Evangheliilor, ea Îi este alături în momentul Răstignirii, dar este şi printre primele persoane care Îl văd pe Hristos Înviat.

Duminică, 23 iulie, IPS Teodosie va răspunde invitației Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în timpul căreia Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin

Luchian va fi hirotonit episcop. La finalul slujbei va fi citit Actul Patriarhal prin care noul episcop este recunoscut ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

CONFERINȚA „DAMNATIO MEMORIAE SAU LEGITIMAREA PRIN REABILITARE”

Duminică, 23 iulie, începând cu ora 11.00, la biserica „Sfânta Maria” din Constanța (zona Far) se va desfășura conferința „Damnatio memoriae sau legitimarea prin reabilitare”. Vor susține alocuțiuni: Paul Andreescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Constanța, lect. univ. dr. Carmen Ciornea, Protos. Maxim Vlad, Adrian Nicolae Petcu, istoric, Ionuț Druche și preot George Constantin Codreanu, parohul bisericii „Sf. Maria”. Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului”, organizat de către Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului și circumscris Anului comemorativ „Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, în Patriarhia Română. Proiectul a debutat în 22 ianuarie și se va finaliza pe 17 noiembrie. Până acum au fost omagiați preoții: Teodor Voineagu, Dumitru Rogoveanu, Teodor Samoilă, Radu Șerban (decedat prin împușcare la Baia Sprie), Marin Ionescu, Nicolae Ciorbaru, Andrei Ion, Grigore Epaminonda, Mihail Buric (foști deținuți politici) și Gheorghe Oprea (cel care a ridicat o biserică între anii 1974 și 1975), urmând să fie comemorați preoții: Andrei Costea, Constantin Coadă (foști deținuți politici) și Constantin Crețu (ctitorul bisericii „Sf. Dumitru” Constanța, 1956 - 1958).



12