Samsung şi Apple se întrec în noutăţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Samsung şi Apple se întrec în noutăţi

Monden 05 Septembrie 2013 / 00:00 406 accesări

TÂRGUL BUNURILOR DE CONSUM Samsung Electronics a prezentat, ieri, primul său smartwatch şi noua versiune a smartphone-ului cu ecran mare Galaxy Note, la expoziţia de aparatură electronică de consum IFA de la Berlin. Compania sud-coreeană a prezentat Galaxy Note 3, o versiune îmbunătăţită a popularei game de smartphone-uri cu ecran mare. Versiunea anterioară a fost dezvăluită la expoziţia IFA de anul trecut, înaintea lansării pe piaţă din toamnă.

Mult mai important este, cu siguranţă, debutul primului smartwatch al Samsung, numit deja Galaxy Gear. Un director al Samsung a confirmat, săptămâna trecută, existenţa dispozitivului într-un interviu acordat publicaţiei „Korea Times”. Acesta a spus că noul dispozitiv portabil concept Galaxy Gear va avea un ecran rigid şi rolul să sporească şi să îmbogăţească, în multe privinţe, experienţa actuală a aparatelor smart mobile. Oficialul companiei a sugerat că produsul va avea un rol periferic, pe lângă smartphone-urile Galaxy. Afirmaţiile sale au ridicat multe întrebări în legătură cu ce poate face dispozitivul. De asemenea, utilizarea termenului „concept“ te face să te întrebi dacă Galaxy Gear va fi introdus pe piaţă în acest an. Smartwatch-urile actuale fie sunt aparate adaptate pentru fitness, cum este Nike FuelBand, fie oferă unele funcţii de alertă legate de smartphone-uri, precum mesajele primite. Actuala piaţă a aşa-numitelor aparate smartwatch este încă mică, cu toate că Sony şi Nike au introdus deja astfel de produse. Şi Apple ar lucra, potrivit analiştilor, la dezvoltarea unui iWatch, dar nu este aşteptată o lansare în acest an.

Noul Galaxy Note 3 este un pariu mai puţin riscant pentru companie. Samsung a lansat primul smartphone cu ecran mare la sfârşitul lui 2011, iar anul trecut, Galaxy Note 2. Versiunea din acest an va avea un ecran mai mare, de 5,7 inci, comparativ cu 5,5 inci în cazul Galaxy Note 2, potrivit informaţiilor apărute pe blogurile de specialitate. Totodată, ar putea avea un chipset mai puternic şi o baterie cu capacitate mai mare. Cererea pentru smartphone-urile cu ecrane mari a crescut constant. IDC estimează că aparatele cu ecrane de minim 5 inci au reprezentat circa 14% din vânzările mondiale de smartphone-uri în primul semestru, faţă de aproximativ 3% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Circa 22% din vânzările totale de smartphone-uri ale Samsung din trimestrul al doilea au fost de telefoane de această mărime, potrivit datelor Kantar Worldpanel ComTech.

REACŢIA CONCURENŢEI La rândul său, Apple va prezenta noile modele iPhone, inclusiv o variantă cu preţ mai mic, la un eveniment organizat pe 10 septembrie, la sediul companiei din Cupertino, California. Apple a trimis deja invitaţiile pentru eveniment. Invitaţia nu precizează tema evenimentului, însă surse apropiate situaţiei au declarat, pentru Bloomberg, că Apple va prezenta noi modele de telefoane mobile. iPhone-ul este cel mai de succes produs al Apple, generând jumătate din veniturile de anul trecut. Pe fondul concurenţei tot mai strânse, compania va prezenta atât un nou model premium, succesor al iPhone 5, cât şi o variantă mai puţin scumpă, care ar trebui să atragă clienţii din ţările emergente.

Apple va introduce, de asemenea, o nouă versiune a sistemului de operare iOS, prezent pe iPhone, iPad şi iPod Touch, care va aduce schimbări la aplicaţiile de email, calendar şi foto, precum şi fonturi şi iconuri noi şi o gamă de culori mai vii. Astfel, va avea loc prima lansare majoră de produse Apple din octombrie 2012, când a apărut tableta iPad mini. Ulterior, compania va actualiza şi gama iPad, pregătind întreaga ofertă de produse pentru perioada de iarnă.

NUME OFICIAL După lungi speculaţii legate de Android Key Lime Pie, următoarea versiune a sistemului de operare se va numi KitKat. În primul rând, saltul de versiune de la Android 4.3 nu se va face direct la Android 5.0. Următoarea versiune va avea numărul 4.4. Pe lângă un anunţ oficial, pe gazonul din faţa sediului Google din Mountain View a apărut un Android uriaş din ciocolată KitKat, menit să confirme numele următoarei versiuni a celui mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile. Cum este de altfel evident, cu această denumire a rupt ciclul prăjiturilor şi al bomboanelor nebranduite. KitKat este un produs destul de popular al celor de la Nestle.

APLICAŢIE SIGURĂ Telefoanele mobile sunt mai mult decât un lux. Pot chiar salva vieţi. În timp ce violenţele legate de criza din Siria vecină trec din ce în ce mai des graniţa, libanezii apelează la aplicaţii de avertizare pentru telefonul mobil, o modalitate inventivă de a face faţă situaţiei. Aplicaţiile pentru smartphone care ţin evidenţa luptelor şi diferenţiază între artificii şi focuri de armă, oferă căi ocolitoare pentru blocajele rutiere şi chiar contactează armata în cazul unei răpiri au devenit o necesitate pentru navetiştii libanezi. „În alte locuri ale lumii, singurul lucru care ţi-ar putea obstrucţiona calea este traficul”, a declarat Mohammad Taha, un antreprenor care se află în spatele unuia dintre produse.

De la izbucnirea crizei din Siria, acum mai bine de doi ani, numărul luptelor, răpirilor şi exploziilor a crescut alarmant. Posibilitatea unui atac american asupra Siriei preocupă Libanul, care se teme că gruparea Hezbollah, care susţine regimul sirian, ar putea lansa un atac de retaliere împotriva Israelului. Mohamed Taha a lansat, anul trecut, aplicaţia Ma2too3a, care preia informaţiile transmise în timp real de utilizatori cu privire la proteste, trafic, blocaje rutiere şi ciocniri şi construieşte o hartă. De la lansare, aplicaţia a fost descărcată de peste 80.000 de ori. Firas Wazneh, un antreprenor, caută să dezvolte un produs care va răspunde strict la focurile de armă. Deseori, ca, spre exemplu, după discursul unui politician după rugăciunea de vineri seara, sunetul focurilor de armă este auzit în Beirut, iar localnicii încearcă să intre în contact prin telefon sau pe Twitter pentru a stabili unde s-a produs incidentul şi ce se întâmplă. Aplicaţia Way to Safety, gândită de Wazneh, permite utilizatorilor să înregistreze focurile de armă şi să le trimită către un website, care va identifica arma într-o bază de date şi va triangula înregistrările pentru a identifica locaţia şi tipul de luptă.

Săptămâna trecută, armata libaneză s-a alăturat acestui val, anunţând lansarea unei aplicaţii care permite utilizatorilor să raporteze şi să primească ştiri despre incidentele de securitate. Armata a lansat LAF Shield. Printre altele, aplicaţia oferă posibilitatea victimelor răpirilor de a intra în conact cu comandamentul militar, măsură menită să se adreseze numărului în creştere de răpiri din această ţară.

Taguri articol


12