Avantajele consumului de ceapă crudă au fost sesizate încă din Antichitate. Mai mult chiar, în Egiptul Antic, ceapa era considerată un simbol al vieţii eterne, datorită formei sale rotunde şi a inelelor concentrice, iar la romani constituia o parte foarte importantă din dieta cotidiană. Chiar și acum, în unele sate, bătrânii obișnuiesc să trateze unele infecții cu zeamă stoarsă din ceapă. De exemplu, infecțiile urechii se tratează în medicina populară cu zeamă de ceapă caldă, aplicată câte două-trei ca picături în ureche. Înțepăturile de albine sunt, de asemenea, tratate cu zeamă de ceapă. Și ceaiul din coji de ceapă este un bun tratament pentru infecțiile sistemului respirator. Ceapa are în compoziţie antioxidanţi puternici, precum quercitină, care luptă împotriva efectului negativ al radicalilor liberi şi scade tensiunea arterială. Mai mult, quercitina din ceapă este activată la temperaturi înalte, așa că ea îşi păstreză proprietăţile şi când o gătim. Ceapa inhibă creşterea tumorilor canceroase, în special în cazul cancerului de stomac, esofag, ovarian şi de colon.