Sănătate: Profesie importantă care nu este recunoscută în România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sănătate: Profesie importantă care nu este recunoscută în România!

Sănătate 13 August 2018 / 16:19 914 accesări

Diabetul zaharat este afecțiunea care poate conduce la complicații medicale grave, precum neuropatia diabetică și piciorul diabetic. Pentru a reduce riscul apariției complicațiilor, medicii diabetologi susțin importanța controlului eficient al afecțiunii, iar pentru prevenirea amputațiilor la persoanele cu diabet, susțin necesitatea introducerii în echipă multidisciplinară a podiatrului. Podiatrul este specialistul care are grijă de sănătatea picioarelor de la prevenţie și diagnostic până la tratamentul propriu-zis pentru afecţiunile piciorului.

La nivel international, specialiștii în îngrijirea piciorului cu probleme la modul general și în îngrijirea piciorului sportiv sau al piciorului diabetic în mod special, profesează în domeniul medical numit podiatrie. În România, profesia de podiatru nu este încă recunoscută.

Membrii Federației Internaționale a Podiatrilor FIP-IPF au adoptat în cadrul Întâlnirii Anuale Generale din 2018, definiția globală si oficială a profesiei: Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente - în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice - cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.

Din datele Federaţiei Internaţionale de Diabet, prin includerea podiatrului în echipa de specialiști care îngrijesc atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

„Avem nevoie de podiatri și în România, la fel ca în celelalte țări europene, pentru că, este cea mai eficientă metodă de prevenție a amputațiilor în rândul persoanelor cu diabet zaharat. Ceea ce ne propunem ca asociație, este ca profesia de podiatru să fie recunoscută oficial în România, iar podiatrul să fie parte integrată din echipa multidiciplinară de specialiști care îngrijesc persoana cu diabet zaharat. Statisticile din România arată că, zilnic, se fac aproximativ 14 amputaţii în rândul pacienților cu diabet. Persoana cu diabet zaharat care are piciorul amputat devine practic o persoană asistată din punct de vedere medical și social. Tocmai acest lucru dorim să-l prevenim. Un picior amputat înseamnă de fapt consecințe grave atât asupra persoanei cu diabet zaharat, cât și asupra societății care trebuie să găsească soluții pentru a o integra”, a spus președintele Asociației de Podiatrie, conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu.

Asociația de Podiatrie este organizația din România care a făcut demersuri legale pentru a se recunoaște și introduce în COR profesia de podiatru. Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

Pentru a oferi cele mai noi informații științifice din domeniul podiatriei, Asociația de Podiatrie organizează conferințe de informare în cadrul cărora participanților le sunt prezentate cele mai noi tematici din domeniul îngrijirii piciorului.

Asociația de Podiatrie dezvoltă conferințe în care se utilizează un program de instruire dezvoltat în cadrul Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federației Internaționale de Diabet, a DFoot International - grupul de implementare a strategiilor legate de picior diabetic și Federația Internațională a Podiatrilor FIP-IFP.

Taguri articol


12