Sănătatea de stat, „un vapor torpilat pentru scufundare”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sistemul sanitar… ciuruit. De ce fug medicii celebri în privat

Sănătatea de stat, „un vapor torpilat pentru scufundare”

Eveniment 22 Iunie 2013 / 00:00 472 accesări

Sistemul sanitar de stat pierde teren în faţa celui privat. Spitalele de stat se golesc, atât medicii, cât şi asistenţii medicali demisionând pe capete. Unii aleg să profeseze în unităţile medicale din străinătate, alţii, care preferă să rămână în ţară, îşi continuă job-ul în spitale private. De ce au ajuns medicii să fugă ca dracul de tămâie de spitalele de stat? Declaraţiile sunt extrem de dure, dar cât se poate de reale. Şi nu vin din partea medicilor tineri, fără experienţă, ci din partea celor cu zeci de ani de lucru în spate, a profesorilor doctori cu renume, care au primit oferte să se alăture echipelor de profesionişti din mari spitale din străinătate. Prof. univ. dr. Alexandru Ciurea este unul dintre celebrii neurochirurgi ai României; a înfiinţat Departamentul de Cercetare în Neuroştiinţe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti şi este şef al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul aceluiaşi spital. Pe lângă implicarea sa în proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale, el a realizat peste 20 de mii de operaţii pe creier, din care jumătate la copii. Este o mică parte din întreaga sa carieră, care, ce-i drept, s-a desfăşurat în sistemul de stat. În ciuda tuturor satisfacţiilor, el a ales să părăsească, la final de carieră, fără regrete prea mari, Sănătatea de stat. „Am plecat de la stat în momentul în care am constatat că se produce un haos, comenzile de sus în jos nu se execută, grija de pacienţi este zero, fenomenul de plată informală există pe toate culoarele; s-a ajuns la trafic de influenţă de la brancardier şi până la şeful de secţie. Nu se poate aşa ceva”, a declarat, indignat, profesorul dr. Ciurea, prezent la Constanţa, la Conferinţa Naţională de Management Medical Modern în Clinici şi Spitale Private (ediţia a treia), care se desfăşoară în perioada 20 - 23 iunie, în staţiunea Mamaia, la Hotel Del Mar. El a precizat că a stat şapte ani pe culoare, într-un spital în care, aproape în permanenţă, se construia, se licita mobilă... „M-am mutat la privat, unde pacienţii sunt bine selectaţi, unde este confidenţialitate totală, este profesionalism total”, a declarat, pentru „Telegraf“, prof. univ. dr. Ciurea.

RECHINII CARE AU CIURUIT SĂNĂTATEA… El a subliniat că diferenţele între stat şi privat sunt semnificative. Marele neurochirurg spune că sistemul privat oferă „o grămadă de satisfacţii”. „Poţi să-ţi faci meseria la un nivel”, însă, adaugă el, „sistemul de stat nu va dispărea niciodată”. „Sistemul de stat reprezintă urgenţă, învăţământ. Este extrem de important”, a spus prof. univ. dr. Ciurea. Din păcate, aşa cum este el acum, sistemul de stat este apreciat de profesor ca „un vapor foarte mare, de care fiecare a tras, pe care toată lumea l-a torpilat“. „Şi de 23 de ani îl torpilăm pentru a fi scufundat. Fiecare, ca un rechin, ia o bucată şi fuge. S-au făcut o grămadă de greşeli. Cu centralizarea licitaţiilor, cu acordarea de bonificaţii către diferite firme care nu au făcut ceea ce au promis. Toate au dus la dezmembrarea unităţilor de vârf ale spitalelor din România, care au plecat din ’89 pe un sistem de stat subfinanţat”, a declarat profesorul.

NU EXISTĂ BĂTĂLIE PIERDUTĂ Chiar şi aşa, prof. dr. Ciurea este convins că nu „există bătălie pierdută”. „În orice situaţie trebuie să existe o soluţie. Totul trebuie schimbat. Schimbarea este din temelii, schimbarea trebuie din concept, din drămuirea fiecărui ban şi din o perspectivă în viitor. În primul rând, sistemul de sănătate trebuie să aibă cei mai responsabili oameni în această direcţie. Sistemul de sănătate din România nu numai că este prăbuşit, dar în momentul de faţă nu reuşeşte să ne acopere nevoile. Întreg managementul este greşit şi plecat greşit. Vine o nouă echipă, facem o nouă reformă. Vine un nou director, iar schimbă totul. Ideile se bat cap în cap. Dacă nu există o continuitate în sănătate, nu se poate”, a declarat prof. univ. dr. Ciurea. Totodată, el subliniază că doctorii nu respectă un ministru care nu este doctor. „Ministrul nu înţelege o serie întreagă de fenomene, de incompatibilităţi, oricât ar fi de bine pregătit. Şi doctorii respectă tot un doctor, care trebuie să aibă pregătire de organizare de sănătate”, adaugă el.

SOLDAT ALINIAT… Şi pentru că sistemul de Sănătate de stat pare abandonat, şi în contextul anunţatelor proteste, medicii ajungând la capătul răbdării, prof. univ. dr. Ciurea spune că se aliniază demersurilor, similar unui soldat. „Cu toată responsabilitatea, prof. Univ. dr. Astărăstoae (preşedintele Colegiului Medicilor din România - n.r.) nu a luat această decizie decât cu o mare strângere de inimă. Fiind în fruntea corpului medical, fiind în faţa unei situaţii dezastruoase, de lipsă de echipament, de lipsa personalului, a decis. Este o decizie extrem de responsabilă pentru noi, dar şi pentru el. Cred că responsabilitatea aparţine guvernanţilor, există precedente în toate ţările UE”, a declarat el.

PARTENERIATUL PUBLIC-PRIVAT, SALVATOR Constanţa este, din nou, gazda unui eveniment extrem de important: Conferinţa Naţională de Management Medical Modern în Clinici şi Spitale Private (ediţia a treia), care se desfăşoară în perioada 20 - 23 iunie, în staţiunea Mamaia, la Hotel Del Mar. Managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa „Sf. Apostol Andrei”, dr. Dan Căpăţână, care a „dat” sistemul privat pe cel de stat, este de părere că asemenea discuţii sunt binevenite. „Este un bun prilej de a cunoaşte managerii de spitale, de a cunoaşte ce se face în restul ţării”, spune el. Şi managerul constănţean recunoaşte că investiţiile în Sănătate, în momentul de faţă, sunt greu de suportat de către bugetul de stat. Aşa că nu ezită să salute parteneriatul public-privat.



12