Sănătatea din România, film cu final tragic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Treziţi-vă! Ne mor pacienţii!”. Războiul autorităţilor sanitare

Sănătatea din România, film cu final tragic!

Eveniment 01 Iunie 2011 / 00:00 591 accesări

„Moartea domnului Lăzărescu” este un film care a impresionat până la lacrimi dar care, în acelaşi timp, reflectă cu acurateţe starea de fapt din Sănătatea din România. Personajul principal este batjocura sistemului de Sănătate, aflat în agonie. Un om grav bolnav este plimbat de la un spital la altul, decizia de internare a pacientului fiind una extrem de discutată de cadrele medicale. Un diagnostic în cazul său şi o decizie au fost luate, însă, mult prea tâziu: bolnavul s-a stins din viaţă în faţa unui sistem la fel de grav bolnav.

UN PAS, ATÂT A MAI RĂMAS PÂNĂ CA SCENARIUL TRAGEDIEI SĂ DEVINĂ REALITATE.

În aceste zile asistăm la un adevărat război al autorităţilor sanitare din România. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin criteriile de spitalizare expuse cu doar câteva zile înaintea semnării contractului cadru din Sănătate, nu fac altceva decât să şocheze populaţia, în niciun caz să vină în ajutorul sistemului. Mai toate criteriile stabilesc patologii grave, spitalizările fiind acceptate, cu alte cuvinte, în opinia unor medici, doar pentru cei care ajung cu un picior în groapă. Cu „gura căscată”, aşa au rămas reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) atunci când au citit „pe diagonală” sutele de pagini de criterii.

ŞI ALTELE... Tot la capitolul criterii nerealiste, precizăm: va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 de bătăi pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate, la distanţă de cel puţin cinci minute. Sau pot fi internate persoanele cu tensiune anormală, cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului. De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută cu risc de aspiraţie), dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.

CONDUCEREA MS CONSIDERĂ PROPUNEREA REPREZENTANŢILOR CNAS NEREALISTĂ ŞI IMPOSIBIL DE APLICAT

Într-un comunicat al MS, se subliniază că criteriile propuse de CNAS sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale. Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştienţă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie. În caz contrar, se va spune NU internării.

SE SEMNEAZĂ CONTRACTUL, FĂRĂ CRITERII... Conştienţi de criteriile total nerealiste, subsecretarul de stat în MS, dr. Raed Arafat, linişteşte spiritele şi iese la rampă: „Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012 va fi semnat de către MS, dar fără criteriile de internare din normele de aplicare a documentului”. „Nu am fost consultaţi atunci când au fost stabilite criteriile de internare din normele de aplicare a contractului cadru. MS nu este împotriva unor criterii clare pentru internarea pacienţilor în urgenţă, dar acestea trebuie să fie foarte bine stabilite şi să nu aibă impact negativ asupra pacienţilor”, a mai spus subsecretarul de stat. Nu în ultimul rând, dr. Arafat a declarat că pacienţii trebuie trataţi individual, şi nu general, după un „calcul matematic şi după criterii rigide”. În mod paradoxal, şeful CNAS, Lucian Duţă, spune că \"proiectul cu normele privind acordarea asistenţei medicale a fost transmis de către CNAS la MS din martie”. “Aşadar, normele au fost cunoscute de către oficialii ministerului”, a spus preşedintele CNAS.



12