Sănătatea este, iar, resuscitată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă încercare de salvare

Sănătatea este, iar, resuscitată!

Eveniment 18 Martie 2013 / 00:00 481 accesări

Altă conducere, alte planuri de dezvoltare a Sănătăţii. Ani la rând s-a tot vorbit despre reforma în Sănătate, despre necesitatea urgentă de a face ceva pentru a salva un sistem sanitar aflat în agonie. Idei au tot fost, unele au fost puse în practică, altele au rămas doar la stadiul de proiect. Ce s-a făcut, concret, pentru sistemul sanitar românesc? Este o întrebare la care poate să răspundă doar pacientul. Şi se ştie prea bine că pacientul român, plătitor – forţat - la Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este total nemulţumit de ceea ce-i oferă, astăzi, Sănătatea. Cotidianul nostru prezintă, periodic, nemulţumirile bolnavilor aflaţi pe patul de spital. Oamenii se plâng că plătesc degeaba bani la Sănătate, în condiţiile în care, atunci când au nevoie, nu primesc nimic în schimb. Nici măcar o aspirină, spunea, nu de mult, un pacient. Au ajuns să cumpere totul atunci când ajung în spitale, de la medicamente banale şi până la materiale sanitare necesare desfăşurării actului medical. Şi de parcă nu era de ajuns, oamenii, aflaţi pe patul de spital în suferinţă, în condiţii de cazare precare, trebuie să lupte şi cu mafia şpăgilor, bine împământenită. Probabil că şi cadrele medicale, răsplătite cu lefuri mizerabile, au ajuns la capătul răbdării şi cer, forţate de situaţie, venituri în plus. Problema este că toate se „sparg” în capul asiguratului român.

La cârma Ministerului Sănătăţii (MS) s-a reîntors, cu mari promisiuni de salvare a Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu. Are proiecte mai mult decât îndrăzneţe, în opinia sa toate în beneficiul „hăituitului” pacient. Şi pentru a trece la treabă, Nicolăescu a pus în dezbatere publică, încă de vineri noapte, pe site-ul MS, www.ms.ro, proiectele de acte normative care stau la baza reorganizării şi restructurării ministrului.

REFORMĂ ÎN INTERESUL CETĂŢEANULUI „Reforma în interesul cetăţeanului poate reprezintă vorbe goale pentru unii, pentru mine însă este cea mai importantă preocupare a mandatului şi o responsabilitate pe care mi-am luat-o în faţa cetăţenilor şi a Parlamentului”, a declarat ministrul.

OFICIALUL MS A MAI SUBLINIAT CĂ REFORMA ÎN ACEST SECTOR NU MAI POATE FI AMÂNATĂ, IAR 2013 VA ÎNSEMNA ANUL SCHIMBĂRILOR RADICALE ÎN INTERESUL CETĂŢEANULUI, NU AL GRUPURILOR DE INTERESE.

De asemenea, demnitarul a precizat că reforma înseamnă implicarea mai puternică a factorilor de pe plan local în sistem, controlul costurilor şi echilibrul financiar necesar, dar şi reproiectarea componentelor de bază ale sistemului. „Restructurarea şi reorganizarea se vor face prin micşorarea birocraţiei şi apropierea sistemului de cetăţean, prin profesionalizarea managementului şi întărirea controlului la nivel local. Se vor translata o serie de activităţi către autorităţile locale, accentuându-se descentralizarea sistemului”, explică Nicolăescu.

SCHIMBĂRI MAJORE Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, în subordinea MS vor funcţiona opt autorităţi regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanţă, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate, Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate. Agenţia Naţională de Programe se va ocupa de realizarea programelor de sănătate, elaborarea lor, stabilirea bugetului, coordonarea şi intervenţia ori de câte ori este nevoie ca programele să se desfăşoare în condiţii normale, fără sincope. „Dacă totul va merge conform planului, până la sfârşitul anului ele vor putea să intre în funcţiune în noua formulă şi atunci vor fi de domeniul trecutului sincopele pe care cu toţii le-am observat în ultimii patru ani”, susţine ministrul. Direcţiile de sănătate publică judeţene se vor reorganiza în opt autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea cărora vor funcţiona 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte unităţi cu personalitate juridică, conform prevederilor legale.

PRIN ACELAŞI PROIECT DE HG SE URMĂREŞTE ŞI MICŞORAREA NUMĂRULUI MAXIM DE POSTURI DIN APARATUL PROPRIU AL MINISTERULUI, DE LA 290 DE PERSOANE LA 250.

„Din punct de vedere a resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judeţene, o parte rămâne la autoritatea regională şi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de către spitale şi cabinetele medicale. Foarte puţine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite”, a spus Nicolăescu. Oficialul este de părere că, cu cât se întârzie mai mult aşezarea noilor structuri, cu atât se vor diminua economiile preconizate, care sunt calculate la nivelul lui 2013.

De săptămâna viitoare se va pune în dezbatere publică şi proiectul de act normativ care vizează reorganizarea caselor de asigurări de sănătate.

Ministrul a precizat că, în urma acestei reorganizări, se va realiza o economie de 50 milioane de euro, bani care vor rămâne în sistem. Săptămâna viitoare sunt programate şi ample dezbateri publice cu asociaţiile profesionale, organizaţiile de pacienţi, sindicatele şi mediul de afaceri privind schimbările propuse.



12