Sănătatea, fără „tratament” salvator!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Demisie inutilă

Sănătatea, fără „tratament” salvator!

Sănătate 06 August 2011 / 00:00 571 accesări

Reprezentanţi ai Departamentului Sănătate al PSD susţin că demisia lui Cseke demonstrează că Ministerul Sănătăţii este un minister de mâna a doua, iar sănătatea românilor nu reprezintă altceva decât un spaţiu de manevră pentru interesele financiare ale oligarhiei portocalii

Reprezentanţi ai bolnavilor, medici, dar şi pacienţi sunt de părere că demisia ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, este inutilă şi că problemele grave din Sănătate nu se vor rezolva. Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a declarat că acest gest al ministrului nu schimbă cu nimic lucrurile. Deja nu mai sunt bani pentru oncologie, pentru diabet, pentru programe, iar cei de la Cluj au anunţat că nu mai pot elibera medicamente compensate şi gratuite. De asemenea, multe farmacii deja nu mai eliberează reţete compensate şi gratuite, iar lipsa banilor va duce la agravarea stării de sănătate a unor pacienţi şi chiar la decesul altora. Cezar Irimia a spus că banii primiţi la rectificare nu acoperă nimic de fapt şi că pacienţii vor trebui să-şi cumpere cu bani personali medicamentele, lucru pe care însă nu-l pot face toţi, întrucât cel puţin medicamentele pentru oncologie sunt foarte scumpe şi preţurile prohibitive.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII, UN MINISTER DE MÂNA A DOUA „Demisia lui Cseke demonstrează că Ministerul Sănătăţii este un minister de mâna a doua, iar sănătatea românilor nu reprezintă altceva decât un spaţiu de manevră pentru interesele financiare ale oligarhiei portocalii”, susţin reprezentanţii PSD. Tot în opinia lor, primul gest de onoare înregistrat de Guvernul Boc îi aparţine lui Atilla Cseke. „Din păcate, semnalul dat prin demisie de ministrul Sănătăţii nu îşi va găsi un ecou în rândul celor care ar putea să influenţeze în bine funcţionarea sistemului de sănătate”, se mai arată în comunicatul PSD. Nu în ultimul rând ei precizează că se petrec lucruri incredibile în România: legea Sănătăţii se elaborează la Cotroceni, ministrul Sănătăţii este eliminat din deciziile referitoare la bugetarea sănătăţii! „Nimeni nu răspunde, puţini se indignează, cu toate că evidenţele unui sistem care nu răspunde nici măcar nevoilor elementare de sănătate ale cetăţenilor sunt nenumărate”, se mai arată în document. Departamentul de Sănătate al PSD a prezentat public, imediat după demisia lui Cseke, problemele, mai ales de natură financiară, cu care se confruntă în această perioadă sistemul sanitar şi a propus soluţii realizabile, pentru intrarea în normalitate. La scurt timp, demisia ministrului Sănătăţii a confirmat că fără o strategie coerentă şi fără respect pentru profesioniştii din administraţia sanitară şi personalul medical nu se poate face nimic în afara condamnării marii majorităţi a cetăţenilor la imposibilitatea de a beneficia de servicii de sănătate.

EXPLICAŢIILE COALIŢIEI DE GUVERNĂMÂNT (!?) De partea cealaltă, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, vineri, că ministrul Sănătăţii nu trebuia să-şi dea demisia şi „să fie supărat pe reducerea fondurilor alocate”. „Nu trebuia să-şi dea demisia. Eu cred că nu trebuia să fie supărat pentru că banii s-au împărţit în mod echitabil. S-au dat bani pentru investiţii, şi acesta a fost mesajul Guvernului Boc, am dat bani şi pentru plata arieratelor în spitale. Avem în vedere în perioada următoare o sumă de 150 milioane lei pentru Sănătate, iar la rectificarea următoare avem în vedere să stingem arieratele din domeniul sănătăţii. Trebuie să luăm în Sănătate anumite măsuri. La această concluzie a ajuns şi FMI, şi Comisia Europeană, şi Banca Mondială. Trebuie să aplicăm unele măsuri ca să evităm următorul lucru: să nu mai reapară arierate nejustificate”, a spus Ialomiţianu. El a precizat că a avut discuţii cu ministrul Sănătăţii şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Împreună au fost vinerea trecută la Ministerul Finanţelor şi s-a discutat inclusiv despre rectificarea bugetului, atât separat de Comisie şi Fond, cât şi cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţii FMI şi Comisia Europeană. Ministrul (Cseke Attila - n.r.) a ştiut ce sumă primeşte cu ocazia rectificării. Toţi miniştrii au solicitat sume mai mari, dar acestea au fost posibilităţile”, a spus ministrul finanţelor.



12