Sănătatea, pe un butoi cu pulbere...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se încing spiritele Medicii ameninţă cu proteste

Sănătatea, pe un butoi cu pulbere...

Eveniment 21 Iunie 2013 / 00:00 736 accesări

Medicii din România au ajuns la capătul răbdării. Lefurile mici, condiţiile de lucru precare, dar şi atitudinea societăţii faţă de ei i-au determinat, în premieră, să-şi unească forţele şi să anunţe acţiuni de protest, greve şi chiar demisii în bloc, similar colegilor din Slovenia şi Letonia. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a transmis mesajul comun al tuturor organizaţiilor, asociaţiilor, şi nu numai, din sistem: „Ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim umiliţi, batjocoriţi, nu mai suportăm să se încalce demnitatea noastră”. Nu este pentru prima dată când şeful medicilor din România atrage atenţia asupra exodului de amploare, asupra lefurilor mizerabile cu care doctorii din ţară sunt răsplătiţi. În vreme ce un rezident câştigă aproape 200 de euro pe lună, un specialist câştigă 500 de euro. Pe de altă parte, personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi. Potrivit preşedintelui CMR, pentru mărirea veniturilor medicilor rezidenţi este nevoie de 21 de milioane de euro. Prof. univ. dr. Astărăstoae a avertizat că banii spitalelor s-ar putea termina în august, iar din toamnă acestea riscă să nu mai aibă fonduri pentru a funcţiona. „Lunile de vară nu vor fi de vacanţă”, a subliniat profesorul.

ALIANŢĂ La Consiliul Naţional al CMR, de ieri, s-a decis constituirea unei alianţe între profesioniştii din sănătate, la care au aderat deja Camera Federativă a Medicilor, Federaţia „Sanitas”, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi asociaţiile medicilor rezidenţi. Colegiul Naţional solicită, de urgenţă, ca rectificarea bugetară din sistemul sanitar să fie una pozitivă şi suficientă pentru buna funcţionare a sistemului şi dublarea veniturilor medicilor rezidenţi. Totodată, la Consiliu s-a votat un calendar al viitoarelor acţiuni de protest, în condiţiile în care solicitările nu îşi vor găsi rezolvare. Astfel, medicii au plănuit: în august - adunări de analiză şi protest privind starea sistemului de sănătate la nivel judeţean; în septembrie - marşuri de protest şi pichetări; în octombrie - proteste pe legea conflictelor colective de muncă; în noiembrie - demisii în bloc. Consiliul Naţional speră ca acest calendar să devină caduc şi să nu ajungă, prin înţelegere, la aplicarea acestor măsuri extreme. „Nu este vorba despre reproşuri adresate Ministerului Sănătăţii şi ministrului de resort Eugen Nicolăescu, cu care avem o relaţie foarte bună”, a spus prof. dr. Astărăstoae.

CONSTANŢA La Constanţa, atât conducerea sindicatului „Sanitas”, cât şi cea a celei mai mari unităţi sanitare din judeţ - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa „Sf. Apostol Andrei” - susţin acţiunile anunţate de CMR şi nu neagă problemele din sistem ce au tot fost semnalate. Preşedintele Sindicatului „Sanitas” Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că viitoarele acţiuni de protest, dacă vor avea loc, se vor derula potrivit legii. La rândul său, managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână, spune că „există nemulţumiri în sistemul sanitar privind salarizarea şi numărul insuficient de cadre medicale, dar deocamdată nu se pune problema declanşării unei greve”.

MINISTRUL, LUAT PRIN SURPRINDERE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, plecat ieri din ţară, a fost luat prin surprindere vizavi de poziţia CMR, şi nu numai, precizând că negocierile cu medicii sunt aproape de final şi că dialogul continuă. El a declarat că a luat parte, zilele trecute, la o întâlnire la care au participat şi oficiali ai CMR, dar că nu s-a pus problema declanşării unor acţiuni de protest. Prim-vicepreşedintele Federaţiei „Sanitas”, Marius Sepi, a declarat că acţiunile anunţate de CMR au susţinerea organizaţiei sindicale, el precizând că acestea nu sunt împotriva Ministerului Sănătăţii (MS), ci a celui de Finanţe. Dacă medicii vor ajunge să iasă în stradă, va fi pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru, primele proteste fiind organizate în perioada când Colegiul Medicilor îl avea ca preşedinte pe prof. dr. Mircea Cinteză, respectiv în urmă cu 10 ani.

Secretarul de stat dr. Raed Arafat susţine, la rândul său, că „există o problemă reală” din punct de vedere al salariilor în sistem, iar acest lucru este recunoscut de toţi. „Ministerul Sănătăţii înţelege nemulţumirile personalului medical. Cu toţii recunoaştem că există o problemă reală din acest punct de vedere”, a spus dr. Arafat. Secretarul de stat a subliniat, tot legat de protestele ce ar putea fi declanşate de către medici, că lucrul cel mai important este acela ca acţiunile „să nu se răsfrângă asupra pacienţilor“. Dr. Arafat a adăugat că, în prezent, se lucrează, în colaborare cu profesioniştii din domeniu, la elaborarea legii privind salarizarea şi a celei de schimbare a statutului spitalelor publice, necesare tocmai pentru a permite personalului din Sănătate să obţină venituri mai mari.



12