Sănătatea, pentru a doua zi, în stradă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministerul Sănătăţii, sub asediu Sindicaliştii, îndemnaţi să se aşeze la masa dialogului

Sănătatea, pentru a doua zi, în stradă

Sănătate 20 Septembrie 2013 / 00:00 399 accesări

Pentru a doua zi consecutiv, peste o sută de angajaţi din sistemul sanitar au protestat, ieri, în faţa Ministerului Sănătăţii (MS), cerând alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate şi majorarea salariilor, ministrul Eugen Nicolăescu invitându-i duminică la o primă discuţie. Manifestanţii - medici, stomatologi, asistente medicale şi infirmiere - au cerut minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate. Ministrul Eugen Nicolăescu a venit să discute cu protestatarii, spunând că apreciază demersul lor şi că a fost mandatat de premierul Victor Ponta să discute cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu cei ai Ministerului Finanţelor despre salarizarea personalului din Sănătate. Nicolăescu a discutat câteva minute cu protestatarii în stradă, apoi i-a invitat pe reprezentanţii acestora să înregistreze oficial documentul cu revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate. Ministrul a stabilit cu aceştia să aibă o primă rundă de discuţii duminică, de la ora 11.00. Întrebat dacă în acest context se va renunţa la proteste, preşedintele Federaţiei „Sanitas“, Leonard Bărăscu, a declarat că sindicaliştii vor participa la discuţii, însă calendarul acţiunilor de protest va fi respectat până când revendicările lor vor fi soluţionate. „Aici vom fi şi mâine, şi săptămâna viitoare, aşa cum am stabilit“, a spus Bărăscu. El le-a transmis pacienţilor că trebuie să ţină cont de faptul că ieşirea în stradă a medicilor este în proporţie de 90% pentru ei, pentru că mai mulţi bani la salariile personalului medical înseamnă servicii mai bune pentru ei şi pentru spitale.

CALENDARUL PROTESTELOR, RESPECTAT Potrivit calendarului de proteste anunţat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, pichetele vor fi organizate până în 27 septembrie, la MS şi Ministerul Finanţelor, urmând ca în octombrie să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor. Potrivit lui Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eşalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenţilor nu se negociază.

REACŢII MINISTERIALE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a discutat joi cu angajaţii din sistemul sanitar, aflaţi în a doua zi de proteste în faţa sediului ministerului, anunţând că se fac eforturi pentru o reaşezare graduală a grilei de salarizare. „Eu am cerut ieri (miercuri - n.r.) primului-ministru o împuternicire specială pentru discuţie cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor - pentru că e o decizie care nu aparţine numai de MS. Grila de salarizare pentru personalul medical - de ea este responsabil, după cum ştiţi, Ministerul Muncii - noi încercăm să o reaşezăm puţin, nu ştiu dacă o să reuşim să aplicăm toată Legea 284 imediat, dar poate gradualizat, poate prin nişte etape putem să o facem. De aceea, eu cred că trebuie să ne aşezăm la masă, să încercăm să identificăm perioadele pe care să le acceptăm de comun acord, să găsim soluţiile...“, a precizat ministrul. El a mai anunţat că săptămâna viitoare va prezenta în Guvern o informare cu stadiul negocierilor şi le-a cerut protestatarilor să fie rezonabili, subliniind că dialogul este necesar. De asemenea, i-a rugat să înceteze protestele pe durata negocierilor. „Cât timp avem dialog, menajaţi-vă eforturile, că aveţi destul de făcut treabă la spitale. Eu încerc să vă asigur de bună-credinţă şi, în clipa în care vom termina discuţiile, până miercuri, joia viitoare, menajaţi-vă eforturile“, a precizat Nicolăescu. El a admis că „medicii rezidenţi o duc foarte rău“, adăugând că sunt necesare eforturi din partea autorităţilor pentru remedierea problemei. În acest sens, a cerut protestatarilor un dosar cu toate revendicările transmise oficial.



12