Sănătatea publică, în pericol!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liber la contravenţii. Legea „amenzilor”, abrogată

Sănătatea publică, în pericol!

Eveniment 08 Iunie 2011 / 00:00 664 accesări

De la 1 iunie 2011, Legea nr. 98/1994 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale de igienă şi sănătate publică a fost abrogată, în prezent, pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS) aflându-se, în dezbatere publică, proiectul noii legi. Ce-i drept, atunci când va fi pusă în aplicare, legea îi va „falimenta” pe operatori, amenzile stabilite fiind între 20.000 şi 40.000 de lei. „Se anunţă amenzi de opt ori mai mari decât până în prezent”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Dar, până atunci, medicii DSPJ sunt „legaţi” de mâini şi de picioare, în lipsa unui suport legal. Conducerea Direcţiei a spus că, în această perioadă, fără lege, medicii merg doar să consilieze operatorii economici, nimic mai mult. „Nu avem voie, legea nu ne permite. Aşteptăm...”, spune directorul dr. Dina. Toate controalele la tabere, unităţi de alimentaţie publică, dar nu numai, sunt stopate, medicii neavând voie nici măcar să încheie procese verbale de constatare. „Deocamdată, medicii nu fac altceva decât să consilieze operatorii economici din alimentaţia publică, şi mă refer în special la cei din staţiuni, după care îi vor revizita şi, dacă îi vor prinde cu nereguli, sancţiunile, potrivit legii, vor fi usturătoare”, atrage atenţia directorul executiv al Direcţiei de Sănătate din Constanţa.

SE ŞTIE CĂ ROMÂNUL ÎŞI FACE TREABA AŞA CUM TREBUIE DOAR DE FRICĂ!

RISC DE ÎMBOLNĂVIRI ÎN MASĂ! Numărul turiştilor veniţi pe litoral este deja de ordinul zecilor de mii, iar în următoarea perioadă se anunţă o nouă avalanşă de turişti, potrivit anunţurilor agenţiilor, dar şi patronatelor din turism. Cu siguranţă, mulţi vor apela la serviciile de alimentaţie publică ale agenţilor economici de pe litoral. Toate restaurantele şi terasele vin cu numeroase oferte, astfel încât turistul să cheltuiască cât mai mult. Un număr mare de turişti implică şi o aprovizionare pe măsură, dar presupune şi riscuri privind depozitarea produselor alimentare, prepararea şi păstrarea acestora în condiţii optime. Să nu uităm deficienţele găsite, ani la rând, de către inspectorii de control la unităţile de pe litoral, nu o dată, ci de nenumărate ori fiind înregistrate cazuri de îmbolnăviri cu diferite afecţiuni de sezon, bolile diareice acute sau toxiinfecţiile alimentare fiind cele mai frecvente. Este suficient ca produsele uşor perisabile să fie expuse doar câteva minute la o temperatură necorespunzătoare pentru ca cel care le consumă să se aleagă cu o toxiinfecţie de toată frumuseţea. De asemenea, o igienă precară a personalului din alimentaţie ar putea declanşa probleme serioase de sănătate publică, aşa cum s-a întâmplat în multe dintre cazurile de toxiinfecţie alimentară din judeţul Constanţa. Reamintim focarul de toxiinfecţie de anul trecut, de la Ivrinezu, când alimentele preparate au fost depozitate necorespunzător şi 14 persoane au fost spitalizate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, iar alte şase la Spitalul din Medgidia. De menţionat este şi incidentul de la Grădiniţele nr. 3 şi 4 din Medgidia, acolo unde au fost semnalate îmbolnăviri în masă, motiv pentru care cele două unităţi au fost închise. Medicii DSPJ au depistat în meniul preşcolarilor alimente contaminate cu... fecale. Toate acestea, când exista o lege în vigoare şi amenzile erau, de asemenea, mari... Operatorii economici însă nu trebuie să uite că există alte echipe de control care pot lua măsuri atunci când se constată grave nereguli.

ŞI ALTE AMENZI. Potrivit proiectului noii legi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei: nerespectarea cerinţelor generale şi specifice privind conformitatea produselor, în vederea asigurării protecţiei sănătăţii publice; neîndeplinirea măsurilor şi a termenelor prescrise de către persoanele împuternicite din cadrul autorităţii de sănătate publică teritorială; neanunţarea autorităţii de sănătate publică teritoriale a oricărei modificări în obiectul de activitate sau a structurii spaţial funcţională a compartimentelor şi serviciilor din unităţile sanitare, faţă de condiţiile de la momentul eliberării autorizaţiei sanitare; angajarea personalului fără certificatul de instruire profesională privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, conform reglementărilor în vigoare; nerespectarea prevederilor specifice privind avizarea publicităţii produselor, precum şi a campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei: neaplicarea măsurilor igienico-sanitare corespunzătoare pentru gestionarea apelor uzate şi a deşeurilor; producerea zgomotelor care depăşesc limitele maxime stabilite de normele de igienă în vigoare pentru zonele locuite sau nerespectarea condiţiilor impuse prin studiile de impact pentru diminuarea riscurilor; nerespectarea de către persoanele fizice şi juridice a normelor de igienă în vigoare referitoare la zonele de locuit sau nerespectarea condiţiilor impuse prin studiile de impact pentru diminuarea riscurilor, dacă activitatea acestora creează riscuri pentru sănătatea publică; nerespectarea de către persoanele fizice şi juridice a distanţelor minime de protecţie sanitară stabilite prin normele de igienă în vigoare referitoare la zonele de locuit; nerespectarea normelor de igienă impuse de reglementările în vigoare privind zonele de protecţie sanitară; depozitarea necontrolată sau în afara locurilor special amenajate a deşeurilor solide menajere.



12