Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, este conştient că nici în următorul buget banii Sănătăţii nu vor fi suficienţi, aşa că are în plan ca, în structura viitorului buget european, Ministerul Sănătăţii (MS) să poată accesa direct fonduri structurale, în calitate de autoritate de management, în prezent putând face acest lucru doar ca beneficiar, în programe gestionate de alte instituţii. Demnitarul este nemulţumit că din poziţia de “beneficiar” pot fi accesate fonduri pentru dezvoltarea resurselor umane şi a capacităţii administrative, fără a avea posibilitatea de a depune proiecte pentru reabilitarea sau echiparea infrastructurii spitaliceşti, proiecte absolut necesare pentru unităţile sanitare din România.
MĂSURILE DE REFORMĂ ÎNCEPUTE ÎN ACEST AN AR PUTEA FI SUSŢINUTE FINANCIAR ÎN URMA ACCESĂRII FONDURILOR STRUCTURALE DACĂ AR EXISTA UN PROGRAM OPERAŢIONAL DEDICAT SĂNĂTĂŢII
“Consider că sistemul de sănătate ar trebui să fie o prioritate de gradul zero atât la nivel naţional cât şi în absorbţia fondurilor europene. Cu toate acestea, nu avem un program operaţional dedicat Sănătăţii, pentru că domeniul Sănătăţii nu a fost inclus între priorităţile Planului Naţional de Dezvoltare şi al Cadrului Naţional Strategic de Referinţă pentru perioada 2007-2013. Ar fi un succes al României dacă am reuşi includerea Sănătăţii între priorităţi pentru următoarea perspectivă financiară 2014-2020”, a declarat Attila Cseke. Demnitarul a avut discuţii pe această temă şi cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate. MS încurajează autorităţile locale şi judeţene să depună proiecte de reabilitare şi echipare a infrastructurii spitaliceşti în cadrul programelor gestionate de celelalte ministere, până când va fi posibilă accesarea fondurilor de către MS. Până în prezent, MS a dat aviz favorabil pentru 118 proiecte depuse, în valoare de circa 394 milioane euro. Valoarea maximă a unui proiect eligibil poate fi de cinci milioane euro. Potrivit MS, fondurile rămase disponibile sunt în valoare de 65 milioane euro iar valoarea proiectelor aflate în evaluare depăşeşte această sumă, motiv pentru care se va solicita realocarea unor fonduri între axe sau chiar între programe operaţionale.