Deşi s-ar putea să mai treacă vreo cîteva zile pînă voi epuiza, în cadrul acestei rubrici, aglomeraţia de evenimente politice petrecute în weekend-ul trecut, am ales acest subiect pentru editorialul de astăzi pentru că n-am scris niciodată despre sănătatea românilor. Ocazia mi-o oferă, desigur, raportul ministrului Nicolăescu, în pofida faptului că alte ziare au trecut destul de repede peste acest document!
Concluzia nerostită a raportului ar fi că sîntem un popor bolnav… Asta o cam ştiam toţi, însă trebuie să ne lămurească o persoană avizată dacă sîntem mai bolnavi fizic decît psihic. Cel puţin, în primul caz, avem cîteva cifre oficiale care i-au permis ministrului Sănătăţii să dea publicităţii o statistică. Din cele aproximativ două treimi din populaţie, cît au avut răbdare, timp sau grijă să-şi facă analizele românii, circa 4 milioane şi jumătate sînt diabetici sau prezintă riscul major al acestei maladii. O cifră încă şi mai mare, respectiv în jur de 7 milioane de persoane, dintre care peste 50% reprezintă pensionarii, sînt expuşi bolilor cardiovasculare sau accidentelor medicale de acest tip. În ceea ce le priveşte strict pe femei, cancerul la sîn are o frecvenţă mult mai mare decît ne-am fi aşteptat toţi. La urmă, dar nu cel mai puţin important, a crescut îngrijorător numărul supraponderalilor, adică al graşilor, inclusiv în rîndul copiilor pînă la 14 ani. Raportul se fereşte de concluzii ferme, preferînd cîteva recomandări cam evazive. Singura măsură drastică pe care documentul o cere Ministerului Educaţiei este interzicerea alimentelor de tip „fast-food” în şcoli, ceea ce, din fericire, se va pune în aplicare imediat.
Dacă ar fi să judecăm în sens invers enumerarea făcută, am fi tentaţi, mai întîi, să credem că românii, în marea lor majoritate, degeaba se mai vaită că nu au suficienţi bani, dacă tot continuă să se îngraşe… Adevărul este cu totul altul: românii se îngraşă tocmai din cauza sărăciei, fie că mănîncă prost şi ieftin, fie că sînt neinformaţi şi le lipseşte o cultură gastronomică adecvată, fie că dietele sănătoase sînt scumpe! În cazul cancerului la sîn, al accidentelor cardiovasculare şi al diabetului, toată lumea se grăbeşte să dea vina pe viciile românilor şi pe un stil de viaţă dezordonat, ceea ce este adevărat doar pe jumătate. În toate aceste cazuri, inamicul public numărul 1 este stresul cotidian. De aproape un deceniu încoace, românii au început să facă din nou copii, ceea ce îi determină pe părinţi, indiferent de vîrstă, să-şi caute cel puţin cîte două servicii, pentru că au nevoie de bani mai mulţi. Această alergătură zilnică ne îmbolnăveşte pe toţi, mai devreme sau mai tîrziu, deoarece neliniştea legată de siguranţa zilei de mîine ne face vulnerabili în faţa maladiilor. Altfel spus, de la sănătate ajungem la economie, iar de aici nu mai este decît un pas pînă la politică…
Să fie, oare, adevărat raţionamentul conform căruia politicienii îşi îmbolnăvesc mortal alegătorii??