Sănătatea românilor, în pericol de moarte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Inechităţile sistemului sanitar…

Sănătatea românilor, în pericol de moarte!

Eveniment 25 Martie 2011 / 00:00 725 accesări

Sistemul de sănătate din România va fi nevoit să facă faţă unor provocări majore, în viitor, din cauza îmbătrânirii populaţiei, cheltuielile publice pentru Sănătate vor creşte, potrivit previziunilor, cu 1,4 puncte procentuale din PIB, iar cele pentru servicii de lungă durată a vârstnicilor cu 1,2% din PIB! Acestea sunt doar câteva dintre concluziile raportului “Inechităţi în sistemul de sănătate din România”, prezentat, ieri, în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România (CMR). “Inechităţile din sistemul de sănătate românesc constituie o încălcare a drepturilor cetăţeanului. Ele discriminează şi au ca efect punerea în pericol a stării de sănătate a unei mari părţi dintre cetăţenii români. Este necesar un plan naţional intersectorial care să elimine inechităţile şi să acorde şanse egale în accesarea sistemului de sănătate”, a declarat preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Potrivit raportului, după 65 de ani, speranţa de ani sănătoşi este de 16,5 pentru femei şi 13,6 pentru bărbaţi.

MORTALITATEA INFANTILĂ ÎN ROMÂNIA (11 LA 1000 DE NĂSCUŢI VII) ŞI MORTALITATEA MATERNĂ (13,52 DECESE MATERNE LA 100.000 NĂSCUŢI VII) AU CELE MAI RIDICATE VALORI DIN UE

Primele cinci cauze de deces sunt bolile aparatului respirator, cancerele, bolile aparatului digestiv, accidentele şi bolile cardiovasculare. “Avem valori mari ale ratelor de mortalitate sub vârsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin măsuri eficiente bazate pe dovezi de sănătate publică, ca de exemplu boala cardiacă ischemică, cancerul de sân, cancerul de col uterin, cancerul pulmonar, pneumoniile, mortalitatea legată de consumul excesiv de alcool, sinuciderile, accidentele de transport şi SIDA”, se mai arată în raportul prezentat, ieri, de CMR.

RATE DE MORTALITATE. Rata de mortalitate prin cancer la femei este cea mai mare din Europa şi este cauza deceselor prin cancerele de sân şi col uterin.

RATA DE MORTALITATE PRIN CANCERUL DE COL UTERIN ESTE CEA MAI MARE DIN REGIUNEA ORGANIZAŢIEI MONDIALE A SĂNĂTĂŢII EUROPA, FIIND DE PATRU ORI MAI MARE DECÂT MEDIA DIN UE

80% dintre femeile care şi-au început viaţa sexuală nu au fost testate niciodată printr-un test Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, se subliniază în raport. În altă ordine de idei, potrivit documentului, peste 25% dintre decesele prin boli cardiovasculare din România sunt înregistrate la vârste mai mici de 65 de ani, clasându-ne, din nou, printre cele mai mari din UE (50,98 faţă de media UE, de 47,83). De asemenea, rata mortalităţii prin boli acute respiratorii, cum ar fi pneumonia şi influenţa la vârste sub cinci ani, s-a redus la jumătate în perioada 2000 - 2008 (de la 143,53 la 76,22), dar este de aproape 15 ori mai mare faţă de media din UE (5,18 în 2008). “Deşi avem sisteme de supraveghere pentru bolile transmisibile, tuberculoza şi bolile cu transmitere sexuală constituie probleme de sănătate publică în România”, spun reprezentanţii CMR. Incidenţa cazurilor de tuberculoză în România este cea mai mare din regiunea Europei, cu 101,02 cazuri noi la 100.000 de locuitori, în 2008 (media UE este de 14,09 cazuri noi la 100.000 de locuitori). Incidenţa sifilisului este de 18,67 cazuri noi la 100.000 de locuitori, valoare de cinci ori mai mare decât media UE . “70% dintre români se declară a fi sănătoşi sau foarte sănătoşi, în timp ce 19% au probleme de sănătate sau boli de lungă durată, valoare care ne situează pe primul loc în Europa (în medie 30% din europeni au declarat că au probleme de sănătate”, se mai specifică în raportul CMR.

SĂNĂTATE CU… MAI NIMIC. Avem 2,2 medici la 1000 de locuitori, luându-se în calcul şi medicii dentişti, cu 50% mai puţin decât media UE, pe penultimul loc, alături de Polonia, şi 5,5 asistenţi medicali la o mie de locuitori. La capitolul echipamente medicale de înaltă performanţă, suntem, din nou, pe ultimul loc în UE la acoperirea cu examinările imagistice (Rezonanţă Magnetică Nucleară şi Computer Tomograf). De asemenea, durata medie de spitalizare este de 7,7 zile, media UE fiind de 7,1. În vreme ce în alte ţări, după o naştere normală durata de spitalizare este de cel mult două zile, în medie, în spitalele noastre, durata de spitalizare pentru naşterea normală este de 5,3 zile. România nu are programe cu acoperire naţională şi nu monitorizează servicii medicale care îmbunătăţesc substanţial calitatea vieţii şi reduc decesele evitabile, reprezentanţii CMR exemplificând repermeabilizările coronariene prin angioplastii, operaţiile de cataractă, protezarea articulaţiilor de şold şi genunchi, screening pentru cancerele de col uterin şi de sân.

ÎN CONTINUARE, CODAŞI LA TOT CE SE POATE.… Datele prezentate de reprezentanţii CMR arată că suntem pe ultimele locuri la tot ce se poate... Astfel, suntem pe ultimele locuri în UE în ce priveşte accesul populaţiei la servicii de protezare a articulaţiilor, cu 46 de protezări la 100.000 de locuitori, adică de trei ori mai puţin decât media UE (153 protezări de şold la 100.000 de locuitori). De asemenea, suntem pe ultimul loc în Europa în ce priveşte accesul populaţiei la servicii de îngrijiri medicale la domiciliu şi deţinem, în compensaţie, un prim loc european la accesul la spitalele de… psihiatrie. Nu în ultimul rând, suntem pe ultimul loc în ceea ce priveşte cheltuielile cu Sănătatea, deşi în perioada 1998 - 2008 cheltuielile totale pentru un locuitor au crescut de 2,7 ori. “17,7% dintre români îşi plătesc cheltuielile de Sănătate din propriul buzunar, aproape nimeni nu îşi face asigurări private de sănătate”, se mai arată în raportul întocmit de CMR. S-a ajuns la concluzia că este necesar un plan naţional intersectorial de combatere a inechităţilor, în aşa fel încât serviciile de Sănătate să fie centrate pe pacienţi şi să existe acces universal la servicii medicale de calitate pentru toţi cetăţenii.



12