Sanatoriul Mangalia utilizează energie termică regenerabilă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Model pentru unităţile sanitare din ţară În premieră

Sanatoriul Mangalia utilizează energie termică regenerabilă!

Eveniment 13 Octombrie 2012 / 00:00 1062 accesări

Consumul de energie termică într-o unitate sanitară, în special cu profil balnear, este unul semnificativ, activitatea fiind intensă, aşa că şi cheltuielile sunt pe măsură. Imediat ce s-a pus în discuţie posibilitatea implementării unui sistem de producere a energiei termice prin utilizarea surselor de energie regenerabilă, managerul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, dr. Laura Condur, a decis accesarea de fonduri pentru un astfel de proiect. Ştia că nu va fi un drum uşor de parcurs, ştia că eforturile financiare vor fi uriaşe, dar, în acelaşi timp, ştia că, nu în mult timp, cheltuielile vor fi amortizate, după care se vor resimţi şi economiile. Conducerea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia a inaugurat, vineri, proiectul „Reabilitarea sistemului de producere a energiei termice prin utilizarea surselor de energie termică regenerabilă”, finanţat prin Fondul Elveţian de Contrapartidă şi cofinanţat de unitatea sanitară. Investiţia, demarată în 2008, s-a ridicat la 4.420.980 lei, din care 2.788.238 lei din Fondul de Contrapartidă Elveţiană, restul fiind contribuţia proprie a Sanatoriului, din venituri. „Prin această realizare tehnică, unică în sistemul sanitar din România, se vor optimiza performanţele sistemului de încălzire şi producere a apei calde şi a consumului de agent termic destinat actului medical în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia”, a declarat managerul Sanatoriului, dr. Laura Condur, care a recunoscut că au existat numeroase probleme pe parcurs, însă ştia că, într-un final, proiectul va fi dus la bun sfârşit şi că eforturile nu vor fi în zadar.

SOLUŢIA DE REABILITARE ŞI MODERNIZARE SE BAZEAZĂ PE UTILIZAREA ENERGIILOR REGENERABILE DISPONIBILE ŞI EXPLOATABILE PE AMPLASAMENTUL DIN CADRUL SANATORIULUI BALNEAR, RESPECTIV: ENERGIA GEOTERMALĂ DISPONIBILĂ ÎN APA DE MARE, ENERGIE SOLARĂ.

OBIECTIVE Managerul Sanatoriului a explicat că soluţia de reabilitare şi modernizare urmăreşte realizarea mai multor obiective, printre care: reducerea la maximum a costurilor de exploatare actuale; maximizarea eficienţei de utilizare a cantităţilor de combustibil lichid necesare în instalaţiile ce se păstrează; îmbunătăţirea confortului termic, standardului de cazare şi condiţiilor de muncă pentru personalul medical şi pentru pacienţi; creştera gradului de siguranţă în exploatare şi a eficienţei operării sursei şi a sistemuui de alimentare cu energie electrică; îmbunătăţirea condiţiilor de mediu prin reducerea emisiilor de noxe. Va duce la o economie de 45% la buget. Mai exact, proiectul va duce la o economie de 600 de tone de combustibil, iar noxele se vor reduce cu până la 65%. S-a aproximat că investiţia va fi amortizată în 2-3 ani.

DESPRE SANATORIU Sanatoriul din Mangalia are o capacitate de peste o mie de locuri pe serie, dispune de două baze de tratament care sunt situate pe malul mării. Pacienţii pot opta pentru cazare la Hotelul Callatis al Centrului balnear sau pot alege unul dintre hotelurile aflate în imediata apropiere. Vă prezentăm câteva dintre procedurile ce se efectuează în Sanatoriu: Peloidoterapie şi hidroterapie (împachetări cu nămol; băi calde cu: apă de mare, nămol, apă sulfuroasă, plante, plante cu bule; afuziuni, saună); Hidrokinetoterapie (în bazine cu apă sulfuroasă sau apă de mare); Masaj (masaj manual cu nămol, cu talc sau unguent terapeutic, duşuri subacvale); Electroterapie (diapulse - curenţi de înaltă frecvenţă pulsate, aplicabil pe membre protezate metalic, cu efecte de vindecare rapidă, curenţi de joasă, medie şi înaltă frecvenţă, terapie cu câmpuri magnetice, hidroozonoterapie); Fototerapie (laserterapie, ultraviolete, infraroşii); Pneumoterapie (aerosoli individuali cu apă de mare, apă sulfuroasă, tamponată, substanţe medicamentoase); Tratamente ginecologice (irigaţii cu apă sulfuroasă, tampoane vaginale cu nămol). Printre indicaţiile terapeutice şi de recuperare precizăm: reumatism cronic degenerativ şi inflamator, sechele, afecţiuni ortopedice-traumatice, afecţiuni neurologice centrale şi periferice, tulburări de circulaţie periferică, rinite şi bronşite cronice, astm bronşic, psoriazis, anexite cronice, litiaze şi infecţii urinare, gastrite cronice hipoacide etc..



12