Sancţiuni maxime la Spitalul de Urgenţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sancţiuni maxime la Spitalul de Urgenţă

Social 06 Noiembrie 2009 / 00:00 964 accesări

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa a decis „sancţiuni maxime” în cazul a patru salariaţi ai clinicii de obstetrică ginecologie I, după ce o pacientă de 33 de ani, din Constanţa, a expulzat un avorton de faţă cu alte colege de salon (acestea din urmă refuzând să părăsească încăperea, chiar dacă asistenta le-a rugat acest lucru, potrivit spuselor conducerii SCJU). Cum asistentele nu au putut să ia pe „sus” colegele de cameră ale pacientei în cauză, expulzarea avortonului s-a produs de faţă cu acestea. Ba mai mult, deloc impresionată de situaţie, una dintre colegele de salon s-a pus pe pozat, în loc să cheme un cadru medical, în mod prioritar. Faptul că femeia a expulzat avortonul pe pat, în salon, aşa cum se procedează în cele mai multe spitale din România, dar şi din străinătate, l-a indignat profund pe managerul SCJU, dr. Dan Căpăţînă, care a decis ca patru dintre salariaţii clinicii să plătească scump. „Medicul şef şi asistenta şefă a clinicii vor fi sancţionaţi cu avertisment în scris, iar infirmiera şi asistenta de pe acea tură cu 10% din salariu timp de trei luni. Decizia a fost luată acum şi comunicată celor vizaţi, potrivit contractului colectiv de muncă”, a declarat managerul, care a recunoscut că unitatea pe care o conduce nu oferă cele mai bune condiţii pacientelor. „Ar fi putut să le mute pe celelalte colege de salon, însă am înţeles că acestea nu au vrut să iasă. Ar fi trebuit să fie scoase acolo. Dacă nu le-a dus capul să le scoată afară, să plătească”, a declarat indignat managerul, care a mai completat că, astfel, pacienta, aflată într-un salon al unui spital, alături de alte paciente, cu probleme similare, nu a avut niciun fel de intimitate. Pe de altă parte, la scurt timp după expulzarea avortonului, acesta a fost pus într-o pungă şi lăsat puţin timp în salon, un alt fapt contestat de manager şi care a dus la aplicarea sancţiunii.

„Sanitas”, în apărarea membrilor

Reacţia celui mai mare sindicat din Sănătate, „Sanitas”, nu a întârziat să apară, cum era şi firesc. Ei contestă decizia conducerii SCJU de a aplica sancţiuni maxime, în cazul persoanelor implicate în acest „incident” şi consideră nelegală măsura, în contextul în care niciun membru de sindicat nu a luat parte la „judecata” respectivilor angajaţi, în cadrul unei comisii de analiză din punct de vedere administrativ, potrivit legii. „Consider că absolut toţi sunt nevinovaţi. Există această prezumţie de nevinovăţie. Nu s-a întâlnit nicio comisie care să analizeze, din punct de vedere administrativ, ce s-a întâmplat de fapt. Nouă nu ni s-a adus la cunoştinţă nimic, totul a fost făcut în grabă mare. Nu s-a urmat procedura legală. Vreau să comunic că toţi vor avea tot sprijinul sindicatului”, a declarat liderul SCJU, Violeta Caraivan. Cât priveşte procedura prin care avortonul a fost pus într-o pungă şi lăsat puţin în salon, Craiavan a explicat că acestea sunt procedurile şi că salariata s-a dus să ia cutia specială pentru avortoni. „Cutiile nu sunt ţinute în salon. Există o procedură impusă pe care trebuie să o respectăm cu stricteţe”, a mai explicat liderul de sindicat al SCJU. Şi preşedintele sindicatului „Sanitas”, filiala Constanţa, Nicolae Manea, este decis să vină în ajutorul membrilor de sindicat, astfel că le va fi acordată o consiliere juridică. „Din punct de vedere legal se pune în discuţie prezumţia de nevinovăţăie în cazul celor implicaţi. Nu se poate aplica o sancţiune aşa, până când nu se dovedeşte nimic. Noi nu putem să tolerăm aşa ceva, mai ales că ştim că există şi unele carenţe de sistem”, a mai declarat liderul „Sanitas”.

Din punct de vedere medical, atitudine exemplară!

Din punct de vedere medical, conducerea SCJU a ajuns la concluzia, alături de reprezentanţii comisiei medicale, că nu există nicio greşeală. „Nu avem ce să le imputăm medicilor. Au adus de acasă oxitocină (medicament care nu se mai produce în ţară şi pe care nici spitalul nu-l mai are) pentru a declanşa acest avort astfel încât pacienta să nu aibă de suferit”, a declarat managerul SCJU. De altfel, nici pacienta nu a avut ce să le reproşeze cadrelor medicale. Cel care a salvat-o pe pacientă, dr. Stelian Bafane, a declarat că femeia este bine şi că nu au apărut probleme de sănătate, întrucât manevrele medicale au fost luate în cel mai scurt timp. Aşa cum am mai precizat, procedeul de la Constanţa nu este singular. În ceea ce priveşte această practică, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică Ginecologie din România, prof. univ. dr. Gabriel Brănceanu, a declarat: „Medicii de la Constanţa nu au încălcat nicio prevedere legală, au procedat cât se poate de corect, cum, de altfel, se procedează în multe dintre maternităţile din ţară. Este adevărat că a fost un şoc pentru celelalte paciente din salon, însă astea sunt condiţiile din maternităţile din România, şi nu numai. Pacienta nu avea ce căuta, de exemplu, în sala de naşteri, acolo sunt aduşi pe lume copiii”. Oficialul a precizat că, dacă sarcina este până-n 20 de săptămâni, avortul poate avea loc în salon. Totodată, specialiştii în obstetrică ginecologie spun că nu ar fi fost indicat ca pacienta să fie internată singură în salon, întrucât nu ar fi avut cine să stea la căpătâiul ei 24 de ore din 24, în condiţiile în care personalul este insuficient, iar pacientele internate erau în număr mare. Conducerea SCJU a promis că va achiziţiona unele paravane, astfel încît acestea să acorde un minim de intimitate pacientelor care se află într-o situaţie similară.



12