Sancţiuni usturătoare pentru abonaţii RAJA care nu respectă contractele încheiate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sancţiuni usturătoare pentru abonaţii RAJA care nu respectă contractele încheiate

Politică 16 Noiembrie 2006 / 00:00 646 accesări

În cadrul Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa funcţionează Corpul de Control, compartiment care a apărut ca o necesitate pentru eficientizarea actului de control. Săptămînal, reprezentanţii Corpului de Control efectuează zeci de controale, atît în municipiul Constanţa, cît şi la nivelul celorlalte localităţi din judeţ unde regia asigură serviciul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare. Potrivit notelor de control, de cele mai multe ori, în ultima perioadă, verificările efectuate la abonaţi au evidenţiat un fenomen: mulţi abonaţi dau declaraţii false legate de suprafaţa aflată în proprietate în vederea diminuării calculului pentru apa meteorică. “Aceste declaraţii diminuează considerabil încasările regiei şi pun în pericol menţinerea sistemului de alimentare cu apă la parametrii optimi” a declarat purtătorul de cuvînt al RAJA, Irina Oprea.

În ultima săptămînă, reprezentanţii Corpului de Control au efectuat 32 de acţiuni de verificare la nivelul agenţilor economici şi gospodăriilor individuale din Constanţa. La majoritatea abonaţilor, angajaţii regiei au descoperit, pe lîngă declaraţiile eronate privind suprafeţele deţinute, cu mult mai mici decît cele existente, şi apometre nesigilate sau racorduri ilegale şi nedeclarate. Potrivit raportului Corpului de Control, pe străzile Vânători, Emil Racoviţă şi Orizont, s-a descoperit, în urma verificărilor, că proprietarii de case dăduseră declaraţii false pentru calculul apei în sistem pauşal. Toţi proprietarii s-au ales cu procese verbale de constatare, în sistem retroactiv, pe 18 luni, în valoare totală de peste 2.500 lei.

În zona Industrială a oraşului, reprezentanţii Corpului de Control au constatat că mai mulţi abonaţi agenţi economici aveau apometre de clasă B, nesigilate sau sparte. În plus, foarte mulţi dintre ei primiseră notificări pentru schimbarea contorilor, la care nu au răspuns în termenul legal de cinci zile. În urma verificării, a rezultat că aparatele de măsură nu înregistrau consumurile reale de apă. Toţi aceşti abonaţi s-au ales cu procese verbale de constatare pentru consumuri medii, în sistem retroactiv, pe 18 luni, în valoare de peste 3.000 lei. “Tot în Constanţa, pe străzile Războieni, Frasinului, Muncel, Pescăruş au fost descoperiţi cîţiva abonaţi cu apometre nesigilate sau blocate. Aceştia s-au ales cu sancţiuni usturătoare şi cu procese verbale cu măsura sigilării contorilor într-un termen de maxim cinci zile”, a declarat Irina Oprea.

În urma acţiunilor de săptămîna trecută, pentru neregulile constatate au fost întocmite procese verbale de sancţionare în valoare totală de peste 8.000 lei.

Taguri articol


12