Sancţiunile impuse Rusiei vor produce UE pierderi de 90 de miliarde de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Efect de bumerang?

Sancţiunile impuse Rusiei vor produce UE pierderi de 90 de miliarde de euro

Externe 11 Decembrie 2014 / 00:00 675 accesări

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a estimat, ieri, la 90 de miliarde de euro, în doi ani, pierderile posibile pe care le va suferi economia europeană, din cauza sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pentru rolul în criza din Ucraina. ”Economia noastră a pierdut în urma acestor sancţiuni, cel mai probabil, câteva zeci de miliarde de dolari. Dar, potrivit calculelor economiştilor noştri, economia europeană, în urma renunţării la contractele cu Rusia şi a adoptării măsurilor restrictive, a pierdut în cursul acestui an 40 de miliarde de euro şi anul viitor va pierde 50 de miliarde de euro”, a declarat premierul rus, care a subliniat că ”sancţiunile nu au fost bune pentru niciuna dintre părţi”.

UE, primul partener comercial al Rusiei, a adoptat, de la anexarea peninsulei Crimeea, în martie, sancţiuni din ce în ce mai dure împotriva Moscovei, care au afectat, din vară, cele mai influente bănci publice, lipsite de finanţare şi sectorul petrolier, vital pentru Rusia. Multinaţionalele europene au investit masiv, în ultimii ani, în economia rusă, pentru a profita de rata de creştere mai dinamică decât a UE şi de apariţia clasei de mijloc dornice de consum. Reprezentanţi europeni din mediul de afaceri au criticat, în mai multe rânduri, adoptarea sancţiunilor occidentale, avertizând în legătură cu impactul asupra economiei europene.

APELUL LUI GORBACIOV Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a făcut apel, ieri, la ”dezgheţarea relaţiilor dintre Rusia şi occidentali”, aflate la cel mai scăzut nivel de la începutul crizei ucrainene. Într-un editorial publicat în cotidianul rusesc ”Rosiiskaia Gazeta”, fostul preşedinte, în vârstă de 83 de ani, deplânge faptul că criza ucraineană a condus la sancţiuni economice împotriva Rusiei, dar şi la o pauză în mai multe domenii vitale de cooperare, cum ar fi lupta împotriva terorismului, schimbarea climatică sau gestionarea epidemiilor. ”Le cer liderilor din Rusia şi SUA să reflecteze la un summit cu programe de discuţie extinse, fără condiţii preliminare”, afirmă Gorbaciov, adăugând că ”acelaşi tip de summit trebuie organizat între Rusia şi UE”. Fostul lider subliniază responsabilitatea deosebită a Rusiei şi SUA. ”Când se îndepărtează, lumea se confruntă cu consecinţe grele. Nu trebuie să ne fie teamă că o parte pierde sau că cealaltă revendică victoria propagandei sale”, explică el.

În ceea ce priveşte Ucraina, el apreciază că armata ucraineană şi separatiştii încalcă armistiţiul deopotrivă, se fac vinovaţi de folosirea unor tipuri de arme deosebit de periculoase şi tratează cu dispreţ drepturile omului. Fostul lider, care l-a criticat pe preşedintele Vladimir Putin în trecut, a susţinut anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în februarie, apreciind că este vorba despre ”corectarea unei erori din epoca sovietică”.



12