Sanctuarul teatrului copilăriei a zeci de generaţii a împlinit şase decenii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tărâm magic pentru copii, loc de debut pentru mulți actori La Constanţa

Sanctuarul teatrului copilăriei a zeci de generaţii a împlinit şase decenii

Cultură 05 Decembrie 2016 / 18:37 3322 accesări

Săptămâna aniversară de la Teatrul pentru copii și tineret a debutat cu spectacolul „Crăiasa Zăpezii”

Săptămâna aniversară de la Teatrul pentru copii și tineret a debutat cu spectacolul „Crăiasa Zăpezii”

Directorul Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, Vasile Gherghilescu: „Am debutat pe această scenă, în urmă cu peste 30 de ani, în rolul lui Peter Munk, în piesa „Inimă rece””

Directorul Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, Vasile Gherghilescu: „Am debutat pe această scenă, în urmă cu peste 30 de ani, în rolul lui Peter Munk, în piesa „Inimă rece””

Teatrologul Anaid Tavitian

Teatrologul Anaid Tavitian

Pentru copii este un tărâm magic, în care toate poveștile prind viață și toate dorințele se împlinesc. Pentru adulți este locul în care grijile și gândurile negre dispar ca prin minune. Pentru mulți actori a fost locul în care au cunoscut emoțiile debutului. Vorbim despre Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, care a împlinit 60 de ani de existență. Cu această ocazie, personajele îndrăgite de copii au dat startul „Săptămânii aniversare”, care cuprinde o suită de spectacole fascinante. Totodată, evenimentul a fost o bună ocazie pentru personalități marcante din acest domeniu să vorbească despre începuturile carierei lor în acest sanctuar al teatrului copilăriei de la malul mării.

Zeci de generații de copii l-au considerat un tărâm magic, în care poveștile lor preferate au prins viață. Pentru mulți actori a fost locul în care s-au îndrăgostit de teatru și scena debutului, a primului rol, care nu se uită niciodată. Pentru părinți și bunici este locul în care se întorc de fiecare dată cu plăcere, alături de copii și nepoți. Vorbim despre Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” din Constanța, locul care a marcat copilăria multora dintre noi, care a pus o cărămidă la formarea noastră ca adulți și care, luna aceasta, serbează șase decenii de existență. Se întâmpla în 1956, într-o zi friguroasă de 14 decembrie, când, sub îndrumarea regizorului Claudiu Cristescu, avea loc premiera spectacolului „Peștișorul de aur”, prima piesă montată la teatrul pentru copii de la malul mării. De atunci, Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” sau Teatrul de Păpuși, cum este cunoscut de publicul larg, s-a consacrat drept locul în care poți evada în lumea poveștilor nemuritoare, în care poți învăța lecții prețioase despre prietenie și în care ai parte numai de energie pozitivă și bucurie. Cu nouă zile înainte de ziua în care se împlinesc 60 de ani de când există teatru pentru copii la Constanța, actorii, regizorii și toți cei care pun umărul la montarea spectacolelor ce le oferă atâta bucurie celor mici au dat startul săptămânii aniversare în cadrul căreia vor fi puse în scenă mai multe piese ce au făcut istorie de-a lungul timpului și care-i vor fascina pe cei mici. Seria de spectacole a fost deschisă luni, 5 decembrie, cu o defilare-surpriză a personajelor de poveste care, de-a lungul anilor, i-au bucurat pe copii în piesele montate pe scena de la malul mării. Prințese, regi, monștri, creaturi din basme și chiar Moș Nicolae i-au întâmpinat pe copiii care au venit să vadă o reprezentație specială a piesei „Crăiasa Zăpezii”, care deschide săptămâna aniversară a teatrului ce a fost nu doar un refugiu pentru copii, părinți și bunici, ci și un loc în care au debutat mulți actori și personalități din lumea teatrului.

PRIMA DRAGOSTE PENTRU PERSONALITĂȚI MARCANTE ALE TEATRULUI

Unul dintre cei care și-au început cariera pe scena Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare” este însuși directorul instituției, actorul Vasile Gherghilescu, care a jucat prima piesă pe vremea când încă era student. „Am debutat pe scena acestui teatru, în urmă cu peste 30 de ani, în rolul lui Peter Munk, în piesa „Inimă rece”. La vremea respectivă, am luat premiul pentru cel mai bun debut la Festivalul de Teatru din Focșani. După aceea, activitatea mea s-a derulat la Teatrul Dramatic, iar din 2003, de la înființarea Teatrului pentru copii de tineret, sunt managerul acestei instituții. Practic, m-am întors la prima dragoste”, a declarat, vizibil emoționat, Vasile Gherghilescu. O altă personalitate marcantă din domeniu care și-a început cariera în acest teatru este reputatul teatrolog Anaid Tavitian, care în prezent este consultant artistic la Teatrul de Stat Constanța. „M-am angajat pe vremea când Teatrul de Păpuși era doar o secție în cadrul Teatrului Dramatic. Se întâmpla în urmă cu 38 de ani, când aveam 22 de ani. Pe vremea aceea, eram trei secretari literari. Fiind cea mai mică dintre ei, mi s-a repartizat și secția de teatru de păpuși”, și-a amintit Anaid Tavitian, autoarea cărții „Metamorfozele unui vis”, în care vorbește despre istoria impresionantă a Teatrului de Păpuși de la Constanța.

E NEVOIE DE UN TEATRU NOU

Pe lângă milioanele de amintiri și emoții pe care le-a creat, de-a lungul anilor, Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, această aniversare aduce în atenție un alt aspect, mai puțin plăcut: acela al lipsei unei săli adecvate pentru desfășurarea spectacolelor pentru copii. „Am suplimentat de nenumărate ori numărul spectacolelor și tot au existat cazuri în care părinții au fost nevoiți să plece acasă pentru că nu mai aveau locuri. Avem nevoie de o sală nouă, mai mare, în care să putem primi mai mulți spectatori. Locația am identificat-o, în zona Delfinariului, avem și proiectul, sperăm doar să ni se aloce banii necesari și să înceapă construcția”, a adăugat directorul Vasile Gherghilescu.



12