Sanda Ghinea, poeta din generaţia lui Labiş, rememorează „Ipostazele iubirii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La 82 de ani

Sanda Ghinea, poeta din generaţia lui Labiş, rememorează „Ipostazele iubirii”

Cultură 04 Iunie 2014 / 00:00 1607 accesări

La cei 82 de ani ai săi, pe care i-a împlinit chiar de ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, Sanda Ghinea este una dintre cele mai valoroase poete născute pe pământ dobrogean. Ea rămâne „o distinsă reprezentantă a generaţiei şaizeciste”, cum a numit-o scriitorul Ovidiu Dunăreanu, al cărei vârf de lance a fost Nicolae Labiş. „Când am debutat la Iaşi (n.r. - în anul 1951), l-am cunoscut pe Labiş”, a spus poeta ieri, la Biblioteca Universităţii „Ovidius”, cu prilejul lansării antologiei de versuri „Ipostazele iubirii”.

„POEZIA-I PARTEA MEA DE PĂMÂNT ŞI DE CER” Amfitrionii întâlnirii care a adus în centrul atenţiei pe Sanda Ghinea şi opera sa au fost preşedintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, şi prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu. „Cea de-a doua antologie a Sandei Ghinea (n.r. - prima, „Să-ţi rămână dragostea”, a fost publicată în 2007, tot la editura Ex Ponto, ca şi actuala) însumează o operă lirică memorabilă a acestui spaţiu de la mare”, a spus directorul editurii Ex Ponto, Ovidiu Dunăreanu.

Scriitorul Ştefan Cucu, conferenţiar la Universitatea „Ovidius”, a definit-o pe Sanda Ghinea ca fiind „poetă până-n măduva oaselor”, „poetă totală” şi „creatoare fecundă”, făcând o trecere în revistă a activităţii sale literare, insistând pe tematica iubirii, a dragostei pentru părinţi şi pentru pământul strămoşesc. O „mostră” a imensei sale sensibilităţi, reflectată în dragostea pentru părinţi şi locurile natale, a fost oferită chiar de autoare, atunci când a dat citire poeziilor „Tatăl meu şi pământul” sau „Săditorii de livezi”. „Poezia-i partea mea de pământ şi de cer pân-oi ajunge la tine, tată”, a spus Sanda Ghinea, la finalul „Săditorilor de livezi”.

TALENT ACTORICESC Cu un vădit talent actoricesc - Sanda Ghinea a urmat Facultatea de Artă Dramatică, la Iaşi şi Bucureşti (1950-1951), fără să o termine -, poeta a recitat şi „Eu şi dumneaei, poezia”, „Ştanţe”, dar şi versuri savuroase, cu umor. Epigrame i-au dedicat scriitoarei şi colegii ei de la Clubul Umoriştilor Constănţeni „Prăvălia cu umor”, iar caricaturistul Leonte Năstase a imortalizat-o într-un portret-şarjă.

EMOŢIE APARTE „Sanda Ghinea vede lumea cu un ochi extraordinar de sensibil şi reuşeşte să le insufle versurilor ei o emoţie aparte, cum nu se mai întâmplă în ziua de azi”, a spus poetul Sorin Roşca, punând în antiteză creaţia constănţencei cu „poezia rece din zilele noastre, o paradă de erudiţie şi de cuvinte şocante”.



12