La cei 82 de ani ai săi, pe care i-a împlinit chiar de ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, Sanda Ghinea este una dintre cele mai valoroase poete născute pe pământ dobrogean. Ea rămâne „o distinsă reprezentantă a generaţiei şaizeciste”, cum a numit-o scriitorul Ovidiu Dunăreanu, al cărei vârf de lance a fost Nicolae Labiş. „Când am debutat la Iaşi (n.r. - în anul 1951), l-am cunoscut pe Labiş”, a spus poeta ieri, la Biblioteca Universităţii „Ovidius”, cu prilejul lansării antologiei de versuri „Ipostazele iubirii”.
„POEZIA-I PARTEA MEA DE PĂMÂNT ŞI DE CER” Amfitrionii întâlnirii care a adus în centrul atenţiei pe Sanda Ghinea şi opera sa au fost preşedintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, şi prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu. „Cea de-a doua antologie a Sandei Ghinea (n.r. - prima, „Să-ţi rămână dragostea”, a fost publicată în 2007, tot la editura Ex Ponto, ca şi actuala) însumează o operă lirică memorabilă a acestui spaţiu de la mare”, a spus directorul editurii Ex Ponto, Ovidiu Dunăreanu.
Scriitorul Ştefan Cucu, conferenţiar la Universitatea „Ovidius”, a definit-o pe Sanda Ghinea ca fiind „poetă până-n măduva oaselor”, „poetă totală” şi „creatoare fecundă”, făcând o trecere în revistă a activităţii sale literare, insistând pe tematica iubirii, a dragostei pentru părinţi şi pentru pământul strămoşesc. O „mostră” a imensei sale sensibilităţi, reflectată în dragostea pentru părinţi şi locurile natale, a fost oferită chiar de autoare, atunci când a dat citire poeziilor „Tatăl meu şi pământul” sau „Săditorii de livezi”. „Poezia-i partea mea de pământ şi de cer pân-oi ajunge la tine, tată”, a spus Sanda Ghinea, la finalul „Săditorilor de livezi”.
TALENT ACTORICESC Cu un vădit talent actoricesc - Sanda Ghinea a urmat Facultatea de Artă Dramatică, la Iaşi şi Bucureşti (1950-1951), fără să o termine -, poeta a recitat şi „Eu şi dumneaei, poezia”, „Ştanţe”, dar şi versuri savuroase, cu umor. Epigrame i-au dedicat scriitoarei şi colegii ei de la Clubul Umoriştilor Constănţeni „Prăvălia cu umor”, iar caricaturistul Leonte Năstase a imortalizat-o într-un portret-şarjă.
EMOŢIE APARTE „Sanda Ghinea vede lumea cu un ochi extraordinar de sensibil şi reuşeşte să le insufle versurilor ei o emoţie aparte, cum nu se mai întâmplă în ziua de azi”, a spus poetul Sorin Roşca, punând în antiteză creaţia constănţencei cu „poezia rece din zilele noastre, o paradă de erudiţie şi de cuvinte şocante”.