O nouă rundă de consultări a avut loc joi, la Chișinău, între Partidul Democrat (PD) și Partidul Comuniștilor (PCRM), în contextul negocierilor pe care formațiunea democrată le-a inițiat cu celelalte fracțiuni parlamentare în vederea formării unei coaliții majoritare după destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană-3 în urma demiterii Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț. Potrivit televiziunii publice de la Chișinău, la discuții au participat câte trei reprezentanți din partea celor două formațiuni politice. La finalul întâlnirii, care a avut loc la sediul Parlamentului, participanții la aceste consultări nu au dorit să facă declarații pentru presă.
Prima rundă de consultări între democrați și comuniști a avut loc la 3 noiembrie, vicepreședintele PD, Andrian Candu, șef al legislativului de la Chișinău, declarând atunci că formațiunea sa va fi gata să se coalizeze inclusiv cu Partidul Comuniștilor dacă aceasta va aduce stabilitate Republicii Moldova și va asigura apropierea de UE. Tot la acea dată, Andrian Candu susținea că partidul condus de Vladimir Voronin s-a dovedit a fi o formațiune care împărtășește ideea continuării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. PD poartă negocieri în paralel cu Partidul Liberal (PL), al lui Mihai Ghimpu, și cu Partidul Popular European, condus de fostul premier Iurie Leancă. Liberal-democrații (PLDM) fostului premier Vlad Filat, aflat în prezent în arest preventiv sub acuzații de luare de mită și trafic de influență, au refuzat să participe la discuțiile inițiate de Partidul Democrat, formațiune care, deși făcea parte, alături de PL și PLDM, din fosta alianță de guvernare, a votat la 29 octombrie moțiunea de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă împotriva Guvernului Streleț.
În contextul acestor negocieri, Partidul Liberal, care a exclus până acum o coaliție cu Partidul Comuniștilor, pare să-și fi schimbat atitudinea față de formațiunea lui Vladimir Voronin. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a declarat joi, într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu exclude posibilitatea de a le fi oferite comuniștilor unele funcții în cadrul noului Guvern, dat fiind că situația actuală este una foarte proastă, iar PL se pronunță împotriva alegerilor anticipate. În această situație, când se negociază funcții și sfere de control, unii analiști consideră că șansele constituirii unei reale coaliții pro-europene sunt minime, notează Europa Liberă.