Şansele de suspendare a grevei generale, minime!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În Sănătate Negocierile continuă

Şansele de suspendare a grevei generale, minime!

Sănătate 16 Noiembrie 2013 / 00:00 377 accesări

Şansele de suspendare a grevei generale în Sănătate sunt minime, a declarat, vineri, vicepreşedintele “Sanitas”, Iulian Pope, completând că, totuşi, negocierile cu Ministerul Sănătăţii (MS) continuă. Potrivit calendarului negocierilor stabilit până în prezent, miercuri, 20 noiembrie, conducerea organizaţiei sindicale se va întâlni cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, iar joi, 21 noiembrie, la MS va avea loc o întâlnire a liderilor “Sanitas” cu reprezentanţii Ministerului Muncii, ai Ministerului Finanţelor şi cei ai ministerului de resort. “Din rezultatele pe care le avem până acum, personal, cred că sunt şanse foarte puţine ca greva generală să fie suspendată. Decidenţii nu ne-au arătat în niciun moment că purtăm un dialog real şi că încercăm să găsim soluţii”, a afirmat vicepreşedintele “Sanitas”. Întrebat despre legalitatea grevei generale, acesta a afirmat că “doar instanţa se poate pronunţa cu privire la acest aspect” şi a dat asigurări că populaţia nu va avea de suferit în timpul protestului. “Noi vom asigura o parte din servicii, iar, conform legilor în vigoare, o treime din personal va lucra. Populaţia nu trebuie să se simtă în pericol, pentru că urgenţele vor fi asigurate”, a menţionat vicepreşedintele “Sanitas”. Consiliul Naţional al “Sanitas” a decis joi, 14 noiembrie, organizarea unei greve de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, care va fi urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie. “Îmi exprim convingerea că înţelepciunea trebuie să pună în faţă interesul fundamental al cetăţeanului, că dialogul va ajuta la clarificarea poziţiilor şi la înţelegerea cu bună credinţă a realităţilor care ne determină să acţionăm într-un anume mod”, este declaraţia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce sindicaliştii au anunţat declanşarea grevei generale.

INDEPENDENŢA PROFESIONALĂ Angajaţii din Sănătate cer alocarea a minimum 6% din PIB, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

PROMISIUNI EXISTĂ Bugetul stabilit de Guvern pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 2014, de 22,590 miliarde lei, reprezintă o creştere substanţială faţă de 2013 şi va asigura funcţionarea în parametri normali a sistemului de asigurări de sănătate, precizau, joi, reprezentanţii instituţiei, într-un comunicat.

Liderul „Sanitas“ Bistriţa-Năsăud, Viorel Viţelariu, a declarat vineri că, dacă ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ar demisiona, s-ar rezolva problema grevei generale din sistemul de sănătate: “Nu suntem nemulţumiţi de sumele alocate de Guvern, ci de ministrul Sănătăţii. De fapt, noi am cerut demisia ministrului Sănătăţii. Ministrul nu respectă ceea ce se negociază, este un fel de dialog al surzilor. Noi avem anumite doleanţe, iar dânsul spune „da, da“, dar rezultate - nimic”, a declarat liderul “Sanitas”.



12