PDL, SLUGĂ Dacă până mai ieri scriam că la cârma ţării se află puterea portocalie, în aceste zile m-am convins că, de fapt, cei care dictează cu adevărat ritmul în România sunt ungurii lui Marko Bela şi Kelemen Hunor, nicidecum Boc, Udrea sau Ungureanu. De fiecare dată când s-a pus problema unei doleanţe a minorităţii maghiare, cei de la PDL, de dragul menţinerii la guvernare, s-au făcut preş în faţa celor de la UDMR, portocaliii răspunzând cu „prezent” la orice şantaj al maghiarimii. „Notele de plată” decontate de UDMR s-au făcut prin terfelirea intereselor naţionale ale statului român. Cel mai bun exemplu în acest sens s-a înregistrat în aceste zile, când cei de la PDL le-au oferit pe tavă celor de la UDMR posibilitatea de a avea o linie de învăţământ proprie în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu - Mureş.
ŞANTAJ În prima zi a săptămânii, destul de agitată, de altfel, parlamentarii unguri au refuzat să intre la şedinţele de plen dacă Executivul condus de Mihai - Răzvan Ungureanu nu emitea o hotărâre de guvern referitoare la înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la UMF Târgu - Mureş. Cu un astfel de şantaj de zile mari, în care activitatea parlamentară a fost blocată prin faptul că nu s-a putut înregistra cvorum de şedinţă, cei de la PDL au răspuns şi de această dată presiunii UDMR, iar astfel, ieri, Guvernul a aprobat hotărârea privind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, aceasta fiind postată pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - www.edu.ro, după ce proiectul a fost discutat, în primă lectură, în şedinţa Executivului. Astfel, UMF Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 350 de studenţi, şi în engleză, la Medicină, pentru 50 de studenţi. Timp de zece zile, proiectul se va afla în dezbatere publică.
HOTĂRÂREA, ATACATĂ Pe de o parte, UDMR justifică înfiinţarea liniei maghiare la UMF Târgu Mureş prin faptul că vrea o secţie „proprie\", la care să poată lua decizii, iar studenţii să facă şi lucrările practice în limba maternă. Pe de altă parte, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Ioan Curtu, susţine că situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş poate fi asemuită cu încercarea de a face „dintr-un cal doi măgari”, acest lucru putând să afecteze îndeplinirea criteriilor cerute de ARACIS de către Universitate. Proiectul nu este văzut bine nici de Opoziţie, care spune, prin liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, că, în cazul în care Guvernul va forţa rezolvarea problemei de la UMF Târgu Mureş printr-o hotărâre, Opoziţia o va contesta în contencios administrativ, iar dacă se forţează modificarea Legii educaţiei, va depune moţiune de cenzură. „Mi se pare contradictoriu ca un Guvern al României care are 1001 probleme pe cap legate de gestionarea situaţiei economice a ţării să-şi facă o prioritate dintr-un moft al UDMR. Chiar dacă UDMR este în campanie preelectorală, chiar dacă au mai apărut nişte partide în România care îi reprezintă pe maghiari, nu înseamnă că trebuie să existe o cedare atât de mare a PDL faţă de UDMR. Mie mi se pare că de fapt UDMR a devenit partid de guvernământ şi PDL este la remorca UDMR. Timp de trei, patru zile, în loc să ne ocupăm de problemele importante ale României, satisfacem moftul UDMR”, a spus Duşa.
REVOLTĂ Şantajaţi că vor rămâne fără cvorum în Parlament, celor de la PDL nu le-a picat tocmai bine presiunile celor de la UDMR. Astfel, printre cei nemulţumiţi s-a numărat europarlamentarul PDL Cristian Preda, care susţine că gestul UDMR de a nu participa la lucrările Parlamentului este mai grav decât cel al Opoziţiei pentru că parlamentarii Uniunii boicotează astfel propria echipă guvernamentală. La fel de deranjată se arată şi vicepreşedintele PDL Elena Udrea, care a spus că nu este de acord cu gestul partenerilor de coaliţie, UDMR, de a nu participa la şedinţele de plen până la reglementarea situaţiei de la UMF Târgu Mureş, dar a precizat că nu este vorba de un şantaj.