Săpăturile de la Hârşova se apropie de final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Săpăturile de la Hârşova se apropie de final

Cultură 26 August 2010 / 00:00 497 accesări

Chiar dacă sezonul estival se apropie de sfârşit, cel puţin oficial, activităţile de cercetare de pe şantierele arheologice dobrogene, desfăşurate de specialişti ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sunt în toi. La cetatea de la Hârşova, campania arheologică a debutat la 1 august, urmând să se încheie săptămâna viitoare. Anul acesta, colectivul de cercetători şi-a propus să restrângă săpăturile la două sectoare mai importante: „Turnul comandantului” şi „poarta de nord a cetăţii”. În primul sector, specialistul MINAC, dr. Cristina Talmaţchi, a identificat mai multe niveluri de locuire aparţinând culturii „Dridu”, deosebit de bogată în material ceramic şi monede.

Însă, în această campanie, cea mai mare parte a lucrărilor arheologice a fost efectuată la poarta de nord a cetăţii. Aceasta a fost descoperită anul trecut, cu ocazia unor lucrări edilitare, la aproximativ 300 de metri distanţă de malul Dunării, aproape de partea de mijloc a oraşului, intrarea în cetate fiind străjuită de două turnuri mari, în forma literei „U”, scoase la lumină parţial în campania precedentă. „Anul acesta, ne-am concentrat, practic, pe intrarea pe poartă. Săpătura prezintă anumite particularităţi şi ridică multe probleme, de la cele de ordin ştiinţific, pentru că din vechime partea dreaptă a intrării a fost distrusă, reconstituirea urmând să se facă pe baza măsurătorilor de pe cealaltă parte, până la cele administrative ce nu trebuie neglijate. Pentru că obiectivul se plasează pe carosabilul unei străzi actuale (str. Unirii), am fost obligaţi să intervenim chiar pe mijlocul străzii. Pentru ca operaţiunile să se desfăşoare fără probleme, Primăria Harşova a blocat pe toată perioada săpăturilor arheologice accesul mijloacelor de transport pe aici”, a declarat responsabilul ştiinţific al şantierului, dr. Constantin Nicolae. Potrivit cercetătorului, anul acesta, pentru prima dată, şantierul de la Hârşova a avut dimensiunea unuia cu adevărat modern: „Dispunem de o bază de cercetare proprie unde se pot ţine, spăla şi marca descoperirile arheologice, graţie unui program cu fonduri europene implementat de Consiliul Judeţean Constanţa pe axa CBC 2006 România - Bulgaria pentru care mulţumim autorităţilor judeţene. Activitatea pe şantierele de la Hârşova poate deveni una de referinţă pentru arheologia românească, dacă acestea vor fi introduse în continuare în programe cu finanţare europeană. Cum se ştie, aici se derulează un program de cercetare româno-francez care ar merita toate eforturile pentru modernizarea bazei şi infrastructurii”.

Responsabilul ştiintific al şantierului de la Hârşova, dr. Constantin Nicolae, atrage atenţia că obiectivul arheologic cercetat poate fi transformat în punct de atracţie turistică.



12