Teatrul pentru Copii şi Tineret le propune micilor spectatori întâlniri de neuitat cu personaje de poveste, în penultima săptămână a lunii lui Mărţişor, care debutează cu Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi. Mesajul internaţional transmis, cu acest prilej, de prof. Henryk Jurkowski din Polonia, a ajuns şi la Constanţa. „Imaginarul şi metaforele care au fost, cândva, caracteristice pentru fiecare tip de păpuşi, distingându-se unul de celălalt, au devenit, astăzi, o sursă de exprimare pentru fiecare păpuşar. Astfel, avem un singur nou limbaj poetic, depinzând nu de o tradiţie, ci de talentul artistului şi de creativitatea lui/ei individuală. Unificarea mijloacelor de expresie a dat naştere la diferenţiere. Satul global al lui McLuhan a devenit antipodul ei. Diferitele mijloace de expresie au devenit instrumente ale unui limbaj individual, care preferă, întotdeauna, soluţii originale. Desigur, tradiţia păpuşilor figurative nu a dispărut peste orizont. Să sperăm că acesta va rămâne, întotdeauna, un important punct de referinţă”, spune prof. Henryk Jurkowski, în mesajul său.
Odată cu instaurarea capricioasei primăveri, pe scena teatrului de la malul mării, va urca, astăzi, de la ora 10.00, pe muzica lui Gabriel Bassarabescu, nimeni altul decât „Califul barză”. Regia spectacolului care are la bază povestirea lui Willhem Hauff este semnată de Daniel Stanciu, iar scenografia poartă amprenta creativă a Cristinei Pepino.
Mâine, de la ora 10.00, e rândul unui alt personaj al lui Willhem Hauff să facă reverenţe în faţa distinsului public, „Inimă rece”. Regia piesei este semnată de directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, Lică Gherghilescu, iar scenografia îi aparţine Carmencitei Brojboiu.
Cenuşăreasa cea harnică şi frumoasă a lui Charles Perrault, în viziunea regizorului Daniel Stanciu, îi va întâmpina pe micii şi exigenţii spectatori, joi, de la ora 10.30, pe muzica lui Dicran Asarian. Vineri, de la ora 10.30, e rândul a două personaje descinse dintr-o povestire autohtonă, a lui Ion Creangă, „Fata babei şi fata moşneagului”, să evolueze pe scenă, ghidate fiind tot de Daniel Stanciu. De această dată, muzica îi aparţine lui Dan Bălan, iar scenografia piesei este semnată de Delia Cornelia Ioaniu.
Sâmbătă şi duminică, de la ora 11.00, e vremea „Anotimpurilor cu poveşti”. Spectacolul este realizat de Aneta Forna Christu, iar ilustraţia muzicală îi aparţine lui Dicran Asarian.
Ziua teatrelor de păpuşi şi marionete (21 martie) a început să fie celebrată în urma deciziei Consiliului General UNIMA - Organizaţia Mondială a Marionetiştilor -, reunit în iunie 2002, la Atlanta.