Săptămână de foc pentru liceeni! Simularea BAC-ului, la start

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Emoții și scandal!

Săptămână de foc pentru liceeni! Simularea BAC-ului, la start

Educație 17 Martie 2019 / 18:22 4946 accesări

În perioada 18 - 21 martie 2019, se desfășoară simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat național 2018 - 2019. Probele se derulează în 59 de unități de învățământ din județul Constanța (27 sunt în municipiu), cu participarea unui număr de 9.753 de candidați. Dintre aceștia, 4.968 de elevi sunt înscriși în clasa a XI-a (din care 4.881 sunt înscriși la învățământ de zi). Alți 4.785 de elevi sunt în clasa a XII-a (4.690 fiind înscriși la învățământ de zi).

CALENDARUL DESFĂȘURĂRII PROBELOR

În 18 martie are loc proba scrisă de Limba şi literatura română. Ozi mai târziu este programată proba scrisă de Limba şi literatura maternă. În 20 martie va avea loc proba scrisă obligatorie a profilului, iar în 21 martie se va desfășura proba la alegere a profilului şi specializării, la care vor participa doar elevii de clasa a XII-a. Simulările încep la ora 9.00 și timpul destinat elaborării lucrării scrise este de 3 ore. Examenul va fi diferențiat în funcție de profil și specializare. La Limba și Literatura Română vor fi elaborate două tipuri de subiecte, separat pentru profilul umanist, ori real. Proba obligatorie a profilului constă într-un examen la matematică, pentru profilul real, sau la istorie, pentru cei de la uman. La proba la alegere a profilului și specializării, elevii au de ales între fizică, chimie, biologie vegetală și animală, anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie, în funcție de specializarea la care studiază. Conform prevederilor legale în vigoare, rezultatele obținute la simularea națională nu se contestă. Acestea sunt analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute la simulare nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele pot fi trecute în catalog. În anul școlar 2017 - 2018 s-au înscris pentru susținerea simulării examenului național de bacalaureat 9663 de candidați - 4897 de elevi clasa a XI-a și 4588 de elevi clasa a XII-a.

SCANDAL ÎNAINTE DE SIMULARE

Cu o zi înaine de simulare, pe forumurile dedicate elevilor şi profesorilor a aparut un document cu antetul Ministerului Educaţiei în care se anunţa că, din cauza unei defecţiuni la efectuarea subiectelor, se suspendă simularea, iar în toate unităţile şcolare din ţară se vor ţine ore normale urmând ca simularea să aibă loc marţi. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a reacţionat imediat şi a spus că este un fals ordinar. Ministrul educaţiei a declarat că acel comunicat nu a fost dat de Ministerul Educaţiei, iar luni liceeni vor susţine simularea la română la Bacalaureat 2019. „Nu ne putem juca de-a şcoala şi cu şcoala, spun lucrurile acestea răspicat. O asemenea procedura de simulare se decide la nivelul ministerului, se oficializează prin ordin de ministru, care nu se schimbă de azi până mâine. Mâine (luni n.red.) simularea se susţine aşa cum a fost ea anunţată iniţial. Cei care şi-au permis să facă asemenea glume .. eu o să mă adresez celor care ancheteaza aceste fapte, n-aş vrea să rămână nepedepsite. Noi avem examene cu care nu ne jucăm”, a spus Ecaterina Andronescu, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Taguri articol


12