Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
21 - 27 ianuarie

Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin!

Sănătate 23 Ianuarie 2019 / 17:36 888 accesări

Anul acesta, săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (21 - 27 ianuarie 2019) pune accent, anul acesta, pe importanța screeningului împotriva acestei boli. Cancerul de col uterin a devenit al doilea tip de cancer ce afectează femeile de toate vârstele din România, după cel mamar; România este pe al doilea în UE în ceea ce privește incidența bolii și pe primul loc la mortalitatea cauzată de această boală, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN).

De asemenea, datele statistice arată că 3.308 de femei sunt diagnosticate anual cu această boală în România, iar aproximativ jumătate - peste 1.700 - pierd, în fiecare an, lupta cu boală.

Anul trecut, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume, iar peste 311.000 au murit din această cauză. Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent diagnosticat și a 4-a cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global. În 42 de țări este principala sursă de mortalitate prin cancer la femei.

Țările ce integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin, așa cum este cazul Australiei, țară ce a anunțat deja că va elimina această boală în 20 de ani.

Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. Ca factori de risc care condiţionează declanşarea bolii sunt: viaţa sexuală timpurie; schimbarea frecventă a partenerilor sexuali; infecţiile cu transmitere sexuală; avorturile medicale; consumul de tutun și supraponderabilitatea.

Specialiștii recomandă acest screening o dată la 3 ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani. Depistarea precoce implică examenul microscopic al celulelor cervicale epiteliale (screening citologic), în scopul detectării celulelor anormale. Programele de screening a cancerului de col uterin previn până la 80% din cazurile de îmbolnăvire, ele fiind recomandate în toate ţările UE.



12