Săptămâna Luminată - sărbători importante!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Săptămâna Luminată - sărbători importante!

Religie 18 Aprilie 2017 / 17:37 4166 accesări

Săptămâna după praznicul Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În această săptămână, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu harți, adică Biserica oferă dezlegare la mâncărurile de dulce. Potrivit crestinortodox.ro, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

Miercuri, 19 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului. Cu acest prilej, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Sfintei Liturghii la mănăstirea „Sfântul Teotim” din Murfatlar. În calendarul ortodox, Sfântul Teotim este prăznuit pentru sfinţenia şi minunile sale. A fost ales Episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395. Joi, 20 aprilie, la invitaţia Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, IPS Teodosie va face parte din soborul de ierarhi ce va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Gheorghe, ocrotitorul catedralei şi al municipiului.

IZVORUL TĂMĂDUIRII Joi, 20 aprilie, de la ora 19.00, în ajunul praznicului Izvorului Tămăduirii, IPS Teodosie va oficia Vecernia și Sfințirea Apei la mănăstirea Crucea (localitatea Crucea), pentru ca vineri, 21 aprilie, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Arhiepiscopul Tomisului să oficieze Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, începând cu ora 9.00. Apoi, împreună cu clerul și credincioșii, va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa. Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica Izvorului cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.

SF. GHEORGHE Sâmbătă, 22 aprilie, începând cu ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mare (târnosire) a paraclisului mănăstirii Colilia, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, urmată de Sfânta Liturghie. După slujbă, credincioșii vor putea trece prin Sfântul Altar în zilele de 22 și 23 aprilie. Așezământul monahal este ocrotit spiritual de către Sf. M. Mc. Gheorghe și este situat în apropierea localității Râmnicul de Jos, comuna Cogealac. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinți evlavioși. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la 30 de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. În timpul prigoanei împotriva creștinilor, comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunțat la toate rangurile lumești și și-a mărturisit credința în Dumnezeu în fața lui Dioclețian. În cele câteva zile de la mărturisirea credinței până la martiraj, Sf. Gheorghe a făcut minuni și a îndurat cu stoicism multe chinuri greu de imaginat. Toate acestea au dus la convertirea multor păgâni, printre care și împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă și ea la porunca împăratului. Sf. Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe 23 aprilie. Pe 23 aprilie, în Duminica Tomii, la invitaţia Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, IPS Teodosie va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş, cu prilejul serbării hramului lăcaşului de cult.



12