De ieri a început una dintre cele mai importante săptămîni din calendarul ortodox. Mai este numită şi „Săptămîna Patimilor”, căci prăznuieşte, aşa cum spune Biserica Creştin-Ortodoxă, ca şi cea Greco-Catolică, „Pătimirea după trup a Mîntuitorului Iisus Hristos”. Este o perioadă de meditaţie şi reculegere, în care se cuvine să postim şi să îi iertăm pe toţi cei care ne-au greşit. La prima vedere sună frumos, dar dacă stai să reflectezi la faptul că ar trebui să posteşti şi cu mintea, nu doar cu trupul, adică să-ţi cenzurezi gîndurile şi vorbele care îţi ies pe gură, nu numai bucatele pe care le înghiţi, atunci îţi dai seama că nu este chiar atât de simplu! Pentru politicieni, cel puţin, efortul acesta pare aproape imposibil…
Week-end-ul trecut a debutat cu o nouă „perlă” retorică a Elenei Băsescu, dar haideţi să nu mai fim răutăcioşi cu o fetiţă cam alintată, despre care ilustrul ei tată ne-a mărturisit public avertismentul pe care i l-a transmis de la bun început: nu intra în politică pînă nu te-ai maturizat suficient! Asta n-ar fi nimic, pe lîngă unii politicieni deja maturi ce par să dea în mintea copiilor atunci cînd se apropie alegerile… Ludovic Orban şi-a lansat oficial candidatura la Primăria Generală a Capitalei, folosind acest prilej pentru a-l ataca pe Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3 din Bucureşti. Toată lumea ştie că Negoiţă este cel mai bun primar bucureştean! Şi-atunci, de ce începi campania, măi nene, tocmai cu ăsta? Elena Udrea a afirmat că premierul Călin Popescu Tăriceanu „este urît şi prost”. Orice român, cît de cît atent, a băgat de seamă că exact aşa NU este primul ministru! Altele sînt defectele sale… Sorin Oprescu se desparte de PSD, amăgit de o popularitate trecătoare, tot pentru alegerile locale, în condiţiile în care este prieten la cataramă cu majoritatea liderilor din acest partid, iar în campania ce urmează va fi nevoit să-i înjure. Iată cum dau politicienii în mintea copiilor, deşi sînt oameni maturi! Şi-atunci, ce pretenţii să mai ai de la biata Elena Băsescu?
Vorbeam, la începutul acestui editorial, de meditaţie, reculegere şi post în Săptămîna Mare. Dacă aş fi dat un verdict pentru cele trei exemple anterioare, exceptînd-o pe fiica preşedintelui, ar fi trebuit să spun că acei politicieni mint sau se pregătesc să o facă, din raţiuni demagogice ori electorale, neţinînd seama nici de prietenie, nici de adevăr, nici de dreptate… Fie şi numai din acest punct de vedere, ei au păcătuit încă de la începutul Săptămînii Patimilor! Păi, dacă aşa stau lucrurile acum, mă întreb ce dezlănţuire „apocaliptică” va urma după ce vor trece Sfintele Sărbători ale Paştelui? Nu ştiu dacă în politică există „milă şi iertare”, ca în religia creştină.