Cititul la lumină mică nu afectează ochii, nu este nevoie să consumi opt pahare de apă pe zi ca să rămîi sănătos şi nici bărberitul părului de pe picioare nu va provoca creşterea mai rapidă a acestuia. Aceste arhicunoscute mituri medicale au fost desfiinţate în ediţia specială de Crăciun a publicaţiei ”British Medical Journal”.
O echipă de cercetători americani a studiat în amănunt şapte aşa-zise adevăruri medicale înrădăcinate în înţelepciunea populară cu sau fără ajutorul presei de specialitate. Nu s-a găsit niciun indiciu că opt pahare de apă pe zi ajută la menţinerea imunităţii, dar e drept că dau un tonus mai dinamic. Celelalte şase mituri medicale desfiinţate sînt: cititul la lumină mică. Majoritatea oftalmologilor sînt de părere că nu poate provoca leziuni permanente ochiului, dar ne poate face să clipim mai des, să privim pieziş sau să ne concentrăm mai greu. Bărberitul părului de pe picioare nu are niciun efect asupra grosimii sau creşterii firului de păr. Consumul de carne de curcan nu ne face mai somnoroşi. Este drept că acesta conţine un aminoacid, tryptophan, care are legătură cu declanşarea şi controlul somnului. Totuşi, curcanul nu dispune de o cantitate mai mare din acest aminoacid decît cea prezentă în carnea de găină sau de vită. Excesul de mîncare şi băutură cu ocazia sărbătorilor de iarnă este cauza adevărată a somnolenţei.
Nu folosim decît 10% din capacitatea creierului. Acesta este un mit care datează din anul 1907. Scanările cu tehnologie avansată indică faptul că niciuna din zonele creierului nu este total inactivă, ceea ce măreşte simţitor procentul capacităţilor mentale pe care le folosim, bineîneţeles, în funcţie de educaţie, mediu social şi profesie. Părul şi unghiile continuă să crească şi după moarte, este o idee căpătată din literatura horror fără nicio bază în realitate. Cercetătorii susţin că după moarte, pielea se usucă, ceea ce conferă doar în aparenţă dimensiuni mai mari pentru păr şi unghi. Telefoanele mobile sînt interzise în spitale. Studiile au arătat că acestea au o interferenţă minimală asupra echipamentelor medicale.