Şapte miliarde de guri de hrănit!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nevoie urgentă de planificare familială

Şapte miliarde de guri de hrănit!

Monden 05 Mai 2011 / 00:00 614 accesări

• Presiune asupra resurselor Terrei • Până pe data de 31 octombrie 2011, populaţia lumii va ajunge la şapte miliarde şi la zece miliarde până la sfârşitul secolului. Potrivit unui raport al ONU, populaţia mapamondului va ajunge, până în 2050, la 9,31 miliarde de persoane, rata natalităţii va creşte, iar cea a mortalităţii va scădea. Raportul ONU a luat în calcul tendinţele actuale, iar Hania Zlotnik, şef al serviciului demografic al departamentului economic al Naţiunilor Unite, a explicat că această estimare ar trebui totuşi privită cu rezerve, întrucât ar putea interveni modificări. Populaţia mapamondului a ajuns la şase miliarde în 1998 şi la 6,98 miliarde la 1 iulie 2011. Raportul, intitulat „Revizuirea perspectivelor asupra populaţiei globului - 2010”, estimează că, până în 2100, pe planetă vor trăi 10,1 miliarde de oameni. Însă, în condiţiile în care rata globală a fertilităţii ar fi mai mare cu un copil la fiecare două femei, cifra ar putea ajunge la aproape 16 miliarde. Oficialii ONU au declarat că cifra obţinută pleacă de la premisa că rata fertilităţii va scădea treptat pe parcursul secolului. În acest moment nu va avea loc o stabilizare a populaţiilor. Există un echilibru precar între statele în care rata natalităţii este în creştere şi care absorb alimente şi alte resurse, şi populaţiile în care rata fertilităţii este scăzută, iar populaţia este îmbătrânită, precum unele ţări din Europa.

Populaţia Chinei va scădea de la 1,34 de miliarde, cât numără în prezent, la un miliard până în 2100. Populaţia Rusiei va scădea de la 143 de milioane până la 126 de milioane, în 2050, şi 111 milioane, în 2100. Cu toate acestea, şeful Fondul Demografic al ONU/UNFPA/, Babatunde Osotimehin, a declarat că ultimele cifre nu fac decât să sublinieze necesitatea de a oferi un plan eficient de planificare familiară celor 215 milioane de femei care nu beneficiază de aşa ceva. Noile estimări reprezintă un semnal de alarmă la adresa guvernelor care trebuie să facă faţă cererii globale pentru metode contraceptive.

• Ce boli pot provoca anticoncepţionalele • Măsurile de planificare familială trebuie să ţină seama însă şi de riscul excesului de pilule anticoncepţionale. Contraceptivele orale cresc riscul apariţiei cancerului mamar. Oamenii de ştiinţă catalani menţionează că această predispoziţie este întâlnită în rândul femeilor ce prezintă modificări ale genei BRCA1, responsabilă de echilibrarea nivelurilor de progesteron din organism. Cercetarea, realizată pe un eşantion de 1. 311 femei care foloseau de cel puţin un an anticoncepţionale pentru a preveni o sarcină nedorită, arată că femeile care nu dispun de un reglator hormonal prezintă un risc cu 52% mai mare de a dezvolta cancer mamar. Astfel, rezultatele studiului arată că atunci când gena BRCA1 este modificată, celula are mai mulţi receptori pentru progesteron, motiv pentru care creşte efectul asupra proliferării celulare.

Femeile care folosesc contraceptive orale şi care prezintă modificări ale genei BRCA1 riscă să se îmbolnăvească de această maladie în jurul vârstei de 30 de ani. Potrivit experţilor spanioli, administrarea pe o perioadă îndelungată a pilulelor contraceptive, conţinutul ridicat de estrogen din aceste medicamente, administrarea pilulelor înainte de vârsta de 20 de ani şi istoricul familiei sunt alţi factori ce cresc riscul apariţiei cancerului la sân.

Taguri articol


12