Şapte milioane de morţi din cauza poluării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aerul care ucide

Şapte milioane de morţi din cauza poluării

Monden 26 Martie 2014 / 00:00 563 accesări

APEL LA ACŢIUNI CONCRETE! Un studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a scos la iveală un adevăr îngrozitor! Circa şapte milioane de persoane au murit, în 2012, din cauza poluării aerului. Numărul reprezintă 12,5% din totalul deceselor din toată lumea, adică o persoană din opt. Regiunile din Asia şi Pacific sunt cele mai afectate, cu 5,9 milioane de decese. ”Aceste cifre sunt substanţial mai mari decât cele menţionate în studiul precedent, din 2008, ca urmare a unei schimbări de metodologie şi sunt şocante şi îngrijorătoare”, a afirmat Maria Neira, directorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul OMS. Oficialii agenţiei ONU au adresat un apel la luarea de măsuri clare şi pe termen scurt pentru limitarea emisiilor nocive.

Poluarea aerului este, în prezent, cel mai important factor de mediu care afectează sănătatea, toată lumea fiind afectată, atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace. În 2012, 3,7 milioane de persoane au murit din cauza efectelor poluării externe şi 4,3 milioane din cauza poluării aerului din interiorul locuinţelor sau, mai concret, a fumului şi a vaporilor degajaţi de aparatele de gătit şi de sistemele de încălzire cu gaze sau lemne. Studiul din 2008 nu a avut în vedere decât regiunile urbane, în timp ce noua analiză cuprinde şi regiunile rurale. În 2008, OMS a arătat că 1,3 milioane de persoane au murit în urma poluării aerului exterior, faţă de 2,6 milioane în 2012, şi 1,9 milioane din cauza poluării din spaţiile interioare, faţă de 3,3 milioane în 2012.

CORP SĂNĂTOS... Bolile cele mai frecvente cauzate de poluarea aerului, în general, sunt cele pulmonare, cardiovasculare şi cancerul. Studiul din 2012 mai arată că există o legătură mai puternică decât s-a crezut iniţial între poluare şi bolile cardiovasculare, precum şi între cancerul pulmonar şi calitatea aerului. Poluarea aerului din exterior a accelerat sfârşitul prin boli cardiovasculare în proporţie de 40%, infarct - 40%, 11% - prin boli cronice de plămâni (COPD), cancer de plămâni - 6% şi infecţii respiratorii la copii - 3%. În ceea ce priveşte poluarea din spaţii închise, s-au înregistrat 34% - infarcturi, boli cardiovasculare - 26%, boli cronice de plămâni - 22%, infecţii respiratorii la copii - 12% şi cancer la plămâni - 6%.

OMS va completa acest studiu înainte de sfârşitul anului, odată cu publicarea unui tabel cu 1.600 de oraşe din toată lumea clasate în funcţie de nivelul de poluare atmosferică. Între timp, la Yokohama, în Japonia, are loc întrevederea Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), din care fac parte importanţi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice, alături de oficiali guvernamentali. Lunea viitoare, aceştia vor da publicităţii un raport realizat la capătul a şapte ani de studii, în care vor atrage atenţia asupra consecinţelor extrem de grave ale poluării asupra tuturor aspectelor vieţiii, de la economie la alimentaţie şi securitate globală.



12