Şapte motive temeinice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hai-De TV

Şapte motive temeinice

Eveniment 05 Iulie 2012 / 00:00 491 accesări

La anunţarea intenţiei de demarare a procedurilor de suspendare a preşedintelui României, multora le-a fost teamă că raţiunile pentru care se declanşează o asemenea operaţiune ar putea fi prea străvezii. Şi asta, într-un moment în care acesta bătea în retragere, în ciuda evidentei crize de nervi, de marţi seara. USL enumeră însă, în cererea de suspendare a preşedintelui, şapte motive pentru care Băsescu ar trebui să plece. Ni se par destul de temeinice şi ar trebui comentate, măcar sumar, fiecare în parte.

1. \"Preşedintele a uzurpat rolul primului ministru şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului\". Este de domeniul evidenţei. Boc făcea numai ce spunea Băsescu iniţial, la televizor, deci există şi dovada unei astfel de încălcări a Constituţiei.

2. \"Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie\". USL se referă, pe bună dreptate, la ignorarea, de către preşedinte, a deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul salariilor trebuia să revină la nivelul anterior adoptării măsurilor de diminuare. În plus, a promulgat Legea Pensiilor adoptată prin fraudă de către Camera Deputaţilor. Vreun dubiu, până aici?

3. \"Preşedintele a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei\". Amintiţi-vă numai nenumăratele şedinţe pe care le-a prezidat (sic!) la Consiliul Superior al Magistraturii şi măscărelile de rigoare adresate Justiţiei, în întreg corpul său (mai puţin la adresa Curţii Constituţionale, aservite lui, prin numiri politice).

4. \"Preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire prevăzută de legea fundamentală.\" Iarăşi, nimic de comentat, pentru că aşa stau lucrurile. Interesant ar fi totuşi să se explice mai pe înţelesul oamenilor de ce demersul a fost neconstituţional şi, dacă un asemenea proiect a fost totuşi iniţiat de preşedinte, cum trebuia el să arate.

5. \"Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le „vizite” înaintea unor decizii importante.\" Aici, o singură remarcă, legată de observaţia atentă: figura de slugoi servil al lui Ion Predescu, fost membru şi parlamentar PDSR, convertit acum la virtutea de coadă de topor a lui Traian Băsescu.

6. \"Preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.\" Sau, contestă cineva că Băsescu s-a comportat altfel decât ca liderul necontestat, cu carnet de membru, al PDL, până nu demult?!

7. \"Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament.\" Din această afirmaţie, lipseşte hăhăitul său inimitabil, când a spus-o. Cu gura lui.



12