Şapte poliţişti au ajuns după gratii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Arestări în dosarul furturilor din Port

Şapte poliţişti au ajuns după gratii

Eveniment 22 Martie 2012 / 00:00 5322 accesări

După cinci ore de audieri, magistraţii Tribunalului Constanţa au emis, ieri, mandate de arestare preventivă pe numele a 20 de persoane cercetate în dosarul furturilor din Portul Constanţa. Este vorba despre şapte poliţişti, trei agenţi de pază şi alte zece persoane suspectate că ar fi comis în ultimele patru luni numeroase furturi în Portul Constanţa, sub protecţia agenţilor de poliţie şi a paznicilor pe care i-ar fi atras de partea lor cu “atenţii” financiare. Trei dintre mandate au fost emise în lipsă, pentru că acuzaţii se sustrag urmăririi penale. Procurorii au cerut ieri arestarea lui Florian Silviu Ghica (agent de poliţie în cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Maritime Constanţa - SPTM), Demirel Cadîr (agent de poliţie în cadrul Grupului de Nave Constanţa), Cosmin Buştiuc (agent în cadrul SPTM Constanţa), Cristian Badea (agent în cadrul Secţiei 5), Emil Boghiu (SPTM Constanţa), Cristian Moşoiu, (SPTM Constanţa) şi a lui Alex Tiberiu Neacşu (SPTM Constanţa). De asemenea, anchetatorii au solicitat trimiterea în spatele gratiilor pentru 29 de zile a trei agenţi de pază despre care există informaţii că ar fi fost implicaţi în afacere - Simona Andrei, Cristian Marian Dumitru şi Vasile Bulgaru. Alte zece persoane acuzate de procurori că ar fi dat loviturile în Portul Constanţa în ultimele patru luni au fost aduse în faţa judecătorilor. Este vorba despre Carmil Sipoş, Dumitru Daniel Corâciu, Ionuţ Dumitru Arotăriţei, Marcel Crăciun, Iulian Dorel Munteanu, Constantin Acozmulesei (arestat în lipsă), Ştefan Poenaru, Mihai Fânariu (arestat în lipsă), Andrei Botez şi Ciprian Stoica (arestat în lipsă). Numărul persoanelor cercetate în acest dosar este, însă, mult mai mare. Procurorii anunţau marţi că, în total, ancheta vizează 57 de suspecţi, printre care se numără 15 poliţişti.

PROTECŢIE Procurorii constănţeni vorbesc despre o relaţie extrem de strânsă stabilită între cei care ar fi săvârşit furturile din Port şi agenţii de poliţie care i-ar fi protejat. Potrivit unui comunicat de presă remis ieri de Parchet, „în perioada noiembrie 2011 - februarie 2012, poliţiştii au sprijinit sustragerile din Portul Constanţa. Conform probatoriului şi datelor prezentate de un denunţător a rezultat că, în schimbul unor sume de bani (cuprinse între 50 şi 100 de lei pentru fiecare transport) şi altor foloase, inculpaţii (agenţii de poliţie şi de pază) nu-şi exercitau atribuţiile de serviciu şi îi informau pe aceştia despre modul de organizare a activităţii de pază şi de urmărire”. Anchetatorii spun că suspecţii „loveau” în general vagoanele trenurilor care intrau în Portul Constanţa, furând fier vechi, îngrăşăminte şi cereale. În unele cazuri, au stabilit anchetatorii, maşinile în care se încărca marfa sustrasă erau însoţite de echipaje de poliţie până la centrele de colectare a fierului vechi, unde era vândută „prada”.

CODURI Potrivit procurorilor, agenţii de poliţie i-ar fi avertizat de mai multe ori pe suspecţi în privinţa acţiunilor derulate în Portul Constanţa de colegii lor de la Investigaţii Criminale şi Judiciar. Într-unul dintre exemplele date de anchetatori se arată că, la un moment dat, unul dintre suspecţi este anunţat de un poliţist că „autocamionul încărcat cu uree a fost dat în consemn de cineva din conducerea IPJ Constanţa, consemn transmis prin staţiile radio tuturor echipajelor din teren şi că au fost organizate filtre pentru a fi oprit în trafic”, se precizează în documentul citat. În altă situaţie, un agent de poliţie îi spune unuia dintre suspecţi: „În seara asta se doarme! Am obosit tată, am obosit”, dându-i acestuia de înţeles că nu se derulează în Port nicio acţiune care i-ar putea încurca. În unele cazuri, în convorbirile telefonice pe care le purtau, suspecţii foloseau diverse coduri: “bagajul” însemna marfa sustrasă, “plec pe traseu” însemna că suspecţii acţionează, cuvântul “copii” făcea referire la una dintre grupările care acţionau în Port, în vreme ce sintagma “sporul de pantă” făcea trimitere către o sumă în schimbul căreia suspecţii erau lăsaţi să iasă din port cu bunurile sustrase.

SAXOFON FURAT Procurorii spun că suspecţii au acţionat şi în Constanţa, unde au dat mai multe spargeri, inclusiv în locuinţa unui instrumentist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, de unde ar fi şterpelit un notebook marca Acer Aspire, un ceas de mână bărbătesc şi... un saxofon marca Tenor. Interceptările convorbirilor telefonice au dezvăluit situaţia delicată în care aceştia s-au găsit în momentul în care au realizat că instrumentul valorează mulţi bani, dar nu poate fi vândut în Constanţa, pentru că ar putea fi recunoscut. „Nu-l da aicea, că aicea oriunde îl dai e belea”, spune unul dintre învinuiţi, în timpul discuţiei. Amintim că suspecţii au fost reţinuţi marţi dimineaţă, de oamenii legii, în urma a 15 percheziţii efectuate la domiciliile sau la locurile lor de muncă.



12