Sarah Palin, candidată republicană la vicepreşedinţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sarah Palin, candidată republicană la vicepreşedinţie

Externe 30 August 2008 / 00:00 591 accesări

Ceea ce era dat ca scontat pentru democraţi, numirea unei femei în funcţia de vicepreşedinte, iată că a fost realizat de republicani. Candidatul republican la Casa Albă John McCain a ales-o pe guvernatoarea statului Alaska, Sarah Palin, în vîrstă de 44 de ani, pentru a exercita funcţia de vicepreşedinte. “Sarah Palin este un lider puternic, care a demonstrat în cursul mandatului său că este pregătită să fie preşedinte pentru a-l suplini, în caz de necesitate, pe nr.1 al SUA”, subliniază comunicatul republican. Documentul menţionează că Sarah Palin i-a apropiat pe republicani şi pe democraţi în cadrul administraţiei sale şi are reputaţia de a aduce schimbarea şi reforma de care este nevoie la Washington.

Sarah Palin este prima femeie aleasă guvernator al statului Alaska la data de 7 noiembrie 2006 şi cea mai tînără persoană care ocupă această funcţie. Telegenică, cîştigătoare în prima tinereţe a unui concurs local de miss, licenţiată în jurnalism şi comunicare, Sarah Palin face parte totuşi din aripa conservatoare a Partidului Republican. Este căsătorită, are cinci copii, se opune avortului, face parte din lobby-ul pentru arme şi pledează pentru construirea unui gazoduct care să traverseze Alaska. Preşedintele Bush s-a declarat vineri entuziasmat de alegerea lui Sarah Palin. “Exact ce avem nevoie, este exact ceea ce are nevoie ţara pentru a mă ajuta să lupt”, a declarat John McCain prezentînd-o pe Sarah Palin.

Bunica din Kenya îl sprijină pe Barack Obama

Bunica candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, care locuieşte într-un sat din vestul Kenyei, s-a declarat convinsă vineri, după discursul acestuia la Convenţia de la Denver, că nepotul său va merge pînă la capăt. „Am mari speranţe că va merge pînă la capăt, acum că Hillary Clinton s-a detaşat şi şi-a declarat susţinerea pentru candidatura sa”, a declarat Sarah, în vîrstă de 86 de ani, jurnaliştilor AFP, la un ceai în cursul dimineţii. „Am stat trează pînă tîrziu noaptea trecută pentru a urmări imagini de la Convenţia democrată. Am adormit tîrziu şi nu am putut vedea discursul în această dimineaţă deoarece eram foarte slăbită”, a adăugat octogenara, foarte tonică, în pofida oboselii.

Cînd Barack Obama rostea discursul de închidere a Convenţiei Democrate de la Denver, în faţa a 75.000 de simpatizanţi, locuitorii satului Kogelo, situat pe malul lacului Victoria, nu dormeau.

Tatăl senatorului de Illinois este kenyan, musulman, iar mama americană, acesta fiind singurul politician de culoare care a obţinut un loc în Senat, în noiembrie 2004. Sarah este cea de-a treia soţie a bunicului din partea tatălui al lui Barack Obama. Nu există o legătură biologică între Sarah şi candidatul democrat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, dar acesta o consideră bunica sa.

Candidaţii democraţi la Casa Albă, Barack Obama şi Joe Biden mai au ceva în comun în afara programelor politice. Aceştia sînt descendenţi ai unor cizmari irlandezi, a declarat vineri un specialist în genealogie. Strămoşii celor doi au părăsit Irlanda şi au emigrat în SUA la un interval de cinci săptămîni, în aprilie, respectiv mai 1849, a precizat Megan Smolenyak, pentru postul irlandez de radio RTE. Anul trecut, aceeaşi Megan Smolenyak a dat asigurări că a descoperit strămoşii lui Barack Obama, familia Kearney, stabilită la Moneygall, regiunea Offaly, din centrul Irlandei. Unul dintre membrii familiei a emigrat în SUA. Aceasta susţine că un strămoş al lui Joe Biden, Owen Finnegan, a emigrat din localitatea Carlingsford, din regiunea Louth, frontalieră cu Irlanda de Nord, în SUA. Şi unul şi celălalt erau cizmari şi au emigrat pentru că nu cîştigau suficient din meseria lor. Irlanda a fost devastată în perioada 1845-1849 de Marea Foamete, care a provocat moartea a 1,5 milioane de persoane şi emigrarea unui milion de locuitori. Circa 34 de milioane de americani au rădăcini irlandeze, printre care şi foştii preşedinţi John Fitzgerald Kennedy, Ronald Reagan şi cel mai probabil Bill Clinton.



12