Tenismena Maria Şarapova a postat pe contul ei de Twitter un mesaj lung în care acuză media că nu a relatat corect faptele şi că a distorsionat datele legate de suspendarea ei pentru dopaj cu Meldonium, un medicament folosit pentru tratarea problemelor ischemice, folosit cu precădere în spaţiul ex-sovietic și care a fost interzis de la 1 ianuarie 2016. „Într-un articol se scria că am fost prevenită de cinci ori în privinţa faptului că medicamentul urma să fie interzis. Nu este adevărat. Este o distorsionare a comunicării reale care a existat sau care a fost pur şi simplu postată pe un site. Nu vreau să-mi găsesc scuze pentru că nu am ştiut că este interzis. V-am spus deja despre mailul pe care l-am primit pe 22 decembrie 2015, cu subiectul „Schimbări importante în programul anti-doping din tenis pentru 2016“. Ar fi trebuit să-i acord mai multă atenţie”, a notat rusoaica.
Fostul lider mondial a atacat și felul în care Federația Internațională de Tenis a făcut comunicarea privind interzicerea acestui medicament. „Ce facem cu celelalte comunicări? Au fost îngropate în newsletter-uri, pe site-uri. Pe 18 decembrie, am primit un e-mail cu subiectul „Ştiri despre jucători“. Conţinea un newsletter la un site pe care erau tone de informaţii despre călătorii, turneele următoare, clasamente, statistici, urări de „La mulţi ani“ şi, da, informaţii anti-doping. Pe acel e-mail, dacă un jucător voia să afle informaţii specifice despre medicamentele adăugate pe lista anti-doping, era obligat să citească printre zeci de alte lucruri fără nicio legătură, trebuia să găsească link-ul Player Zone, să bage o parolă, să dea un username, să citească un home-page cu mai mult de 30 de link-uri diferite care acopereau mai multe subiecte, să găsească link-ul la „Schimbările şi informaţiile pe 2016 în programul anti-doping“, să dea click şi apoi să citească o pagină cu aproximativ alte 30 de link-uri care acopereau mai multe probleme anti-doping. Apoi trebuia să dai click pe link-ul corect, să-l deschizi, să te duci la pagina 2 şi acolo găseai un nume diferit pentru medicamentul pe care-l luam eu. Bănuiesc că unii ziarişti numesc asta o avertizare. Cred că multor oameni le-ar fi foarte greu să o găsească”, a explicat Şarapova.
AJUTATĂ DE MCENROE
Câştigător a şapte turnee de Mare Șlem între 1979 şi 1984, americanul John McEnroe spune că nu are nicio problemă cu jucătorii care iau medicamente de îmbunătăţire a performanţelor, atâta vreme cât acestea nu se află pe lista substanţelor interzise de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA). „Dacă un medicament e legal? Înseamnă să nu ai minte să nu-l iei. Glumiţi, nu? Oamenii au căutat un mic avantaj încă de la începutul lumii şi fiecare caută asta în mod constant, în orice fel sau formă”, a declarat McEnroe pentru „BBC Sport”, într-un dialog purtat pe tema suspendării Şarapovei.
Citește și:
Șarapova vrea să revină în circuitul WTA
Scandal imens între Nadal și fostul ministru al Sportului din Franța
Aproape 500 de sportivi de la Jocurile Europene 2015 au folosit Meldonium
Și un voleibalist rus a utilizat Meldonium!