Sărbătoare cu huiduieli antiguvernamentale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
1 Decembrie

Sărbătoare cu huiduieli antiguvernamentale

Eveniment 02 Decembrie 2011 / 00:00 772 accesări

PARADĂ MILITARĂ Chiar dacă situaţia economică a ţării este una precară, românii au uitat, pentru o zi, de problemele lor şi au sărbătorit, pe întreg cuprinsul ţării, Ziua naţională a României. De departe, cele mai importante evenimente au avut loc în Capitală, unde, în jurul Arcului de Triumf, monument care comemorează victoria României în Primul Război Mondial, a avut loc o demonstraţie a forţelor militare române. În piaţa Arcului, peste 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază au participat la tradiţionala paradă militară. Parada militară a durat aproape două ore şi s-a desfăşurat fără incidente. La eveniment au participat aprox. 7.000 de persoane. În pas de defilare, pe sub Arcul de Triumf au trecut aprox. 400 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi piloţi ai MAI. Ministerul de Interne a fost reprezentat de nouă echipaje moto de poliţie şi 16 autospeciale şi autolaboratoare, 13 autospeciale de transport şi trei echipaje moto folosite de jandarmi, trei ATV-uri, 12 autospeciale şi două ambarcaţiuni aparţinând poliţiştilor de frontieră, precum şi 15 autospeciale şi ambulanţe, două motociclete şi două bărci pneumatice folosite de pompierii militari în misiunile specifice. De menţionat că un vehicul de luptă al armatei a cedat „nervos” imediat după paradă şi a trebuit tractat.

FLUIERĂTURI ŞI HUIDUIELI „Unii” dintre români, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, au crezut că sărbătoarea naţională este un nou prilej de a face „baie de mulţime”. Socoteala de acasă nu s-a potrivit, însă, cu cea din târg. La parada organizată la Arcul de Triumf, Băsescu a primit o droaie de critici printre câteva urări de sănătate, fiind cadorisit cu apelativul „trădător”. După ce i s-a strigat să-i fie ruşine, Băsescu a replicat, în stilul caracteristic: „Aşa e, ruşine, şi bine şi de toate”. Într-o ipostază mult mai grea a fost pus premierul Emil Boc, la ceremoniile de la Alba Iulia, unde a fost întâmpinat de mulţime cu huiduieli. Mai mult, în momentul în care s-au depus coroane de flori din partea Preşedinţiei, Guvernului şi a PDL, cei prezenţi au început să scandeze lozici anti-guvernamentale. „Din mulţime s-a scandat „Hoţii!” şi „Aţi distrus România!”. Premierul Emil Boc a refuzat să comenteze incidentele. Şeful Guvernului a afirmat apoi că a ales Alba Iulia pentru Ziua Naţională deoarece este un simbol al continuităţii României. Autorităţile locale din Alba Iulia au pregătit pentru participanţii la manifestări 600 de litri de vin, 7.000 de porţii de friptură şi cârnaţi şi mii de porţii de fasole la cazan.

SPERANŢE La Alba Iulia au fost prezenţi şi liderii partidelor din Opoziţie, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, dar şi primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Cei trei lideri ai USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, le transmit românilor că, oricât de greu le este în prezent, „oricâtă revoltă au acumulat în faţa nedreptăţilor”, să aibă încredere că „vor veni în curând vremuri mai bune”. Mai mult, liderii USL le urează compatrioţilor „La mulţi ani!” de Ziua Naţională şi apreciază că românii iartă prostia sau ignoranţa, dar nu-i uită niciodată pe cei care le fac rău cu asprime şi brutalitate. „Cred că suntem mai dezbinaţi decât eram în 1918 şi îmi doresc să regăsim un sentiment pe care l-am pierdut de mult”, a spus Ponta, în timp ce Antonescu a spus că doreşte să transmită un mesaj de încredere, optimism, solidaritate şi de credinţă că lucrurile se vor schimba în România. La rândul său, fostul premier Adrian Năstase a scris, ieri, pe blogul personal, cu ocazia Zilei Naţionale, că România trebuie să-şi orienteze energiile către un proiect naţional. Deputatul PSD a spus că „acum aproape 100 de ani, românii au fost mai uniţi decât oricând, şi datorită celor de atunci noi suntem astăzi aici, cu bune şi cu rele”. În fine, sociologul clujean Vasile Dâncu a scris pe blogul personal, de Ziua Naţională, că există o Românie care poate fi furată de politicieni într-o geantă diplomat şi o Românie imposibil de vândut pe arginţi, aceea din sufletele cetăţenilor.



12