SĂRBĂTOARE MARE! Sunt ocrotitorii municipiului Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La mulți ani!

SĂRBĂTOARE MARE! Sunt ocrotitorii municipiului Constanța!

Religie 21 Mai 2018 / 05:37 2522 accesări

Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. Cu acest prilej, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, așezământ de cult care își cinstește ocrotitorii spirituali, iar marți, 22 mai, se va desfășura Festivalul coral-tradițional, cu ocazia sărbătorii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, ocrotitorii municipiului Constanța, ajuns la cea de-a XVII-a ediție. Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului. Prima sărbătorire a Zilei Constanței a fost în anul 2002.

Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. Astfel, luni, 21 mai 2018, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, așezământ de cult care își cinstește ocrotitorii spirituali.

Marți, 22 mai, se va desfășura Festivalul coral-tradițional, cu ocazia sărbătorii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, ocrotitorii municipiului Constanța, ajuns la cea de-a XVII-a ediție. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Își vor da concursul: Corala ortodoxă-bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru), Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor: protopsalt prof. Marian Bostan), Corul de copii „Belcanto” al Școlii generale nr. 39 - Nicolae Tonitza din Constanța (dirijor: Arhid. Prof. Drd. Calinic Ciprian Savin).

Parteneri ai festivalului sunt: Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța și Radio „Dobrogea”. Intrarea este liberă.

DESPRE SFINȚI Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337. Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut

remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul. Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313. Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.

La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena, este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care biserica „Învierii” din Ierusalim, biserica „Naşterii Domnului” din Betleem şi biserica „Tatăl nostru” de pe Muntele Măslinilor. După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.

Sf. Împărați Constantin și Elena sunt și ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanța. În secolul IV, vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana, după numele surorii Împăratului Constantin. Prima sărbătorire a Zilei Constanței a fost în anul 2002, fiind statornicită prin HCL 116/28.03.2002, privind instituirea cu caracter permanent a Zilei Municipiului Constanța în data de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI! În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare. Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile din popor: de exemplu, mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului, iar în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, pentru că tot ce se seamănă după această zi se va usca. Nu în ultimul rând, podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii. Ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului. Femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă, scrie tradiții-superstiții.ro.

La mulți ani tuturor sărbătoriților zilei, la mulți ani, Constanța!



12